Kogelregen maakt abrupt einde aan feest in Istanbul

Aanslag | Niemand eist vooralsnog de verantwoordelijkheid op voor de aanslag in een club in Istanbul, die 39 mensen het leven kostte, maar IS is de hoofdverdachte.

GHASSAN DAHAN en REDACTIE BUITENLAND

Turkije beleefde een gewelddadige jaarwisseling: een terrorist opent het vuur op uitgaanspubliek in Istanbul en doodt 39 mensen in een nachtclub en verwondt er 69. De dader is voortvluchtig, de Turken houden rekening met verschillende scenario's.

Café- en nachtclubbezoekers zijn in de laatste twee jaar vaak doelwit geweest van terroristen. In juli slachtten jihadisten in Bangladesh negen buitenlandse bezoekers van een restaurant in koelen bloede af. Een maand daarvoor schoot in de Amerikaanse stad Orlando een terrorist 49 mensen dood die er aan het dansen waren. En weer een aantal maanden daarvoor openden terroristen in Parijs het vuur op bezoekers van een concert; daarbij kwamen 90 mensen om. Stuk voor stuk aanslagen die zijn uitgevoerd door, of in naam van IS.

Als Islamitische Staat er nu achter zit, is het maar de vraag of het de verantwoordelijkheid zal opeisen. Bij de aanslag op het vliegveld van Istanbul in juni vorig jaar, waarbij drie IS-strijders 45 mensen doodden, claimde de beweging niet de verantwoordelijkheid. IS wilde Turkije wel treffen, maar repressailles vermijden. Wellicht wilde IS de Turken in het ongewisse laten, in de hoop dat de Koerden de schuld zouden krijgen.

Koerdische militanten plegen ook vaak aanslagen in Turkije, zoals vorige maand: bij een bomaanslag bij een voetbalstadion kwamen toen 44 mensen om het leven. De aanslagen van Koerdische groeperingen zijn vrijwel altijd gericht tegen politieagenten, politici en militairen.

Al-Qaida is ook een verdachte, omdat het, net als IS, alle nachtclubbezoekers in islamitische landen als legitieme doelwitten beschouwt. De banden met Turkije zijn bovendien bekoeld geraakt in de afgelopen maanden, omdat Turkije nu samenwerkt met Rusland in Syrië. Maar de twee gedogen elkaar, en Al-Qaida heeft voor zover bekend niet gedreigd met aanslagen in Turkije.

IS heeft het daarentegen openlijk met Turkije aan de stok in buurland Syrië. De Turken trekken samen met Syrische rebellen op tegen IS in Noord-Syrië en hebben veel terrein op de terreurbeweging veroverd. In de stad Al-Bab, een belangrijk IS-bolwerk, staan de rebellen én de Turken al voor de poorten. Als wraak voor de Turkse interventie in Syrië verbrandde IS vorige maand twee gevangen Turkse militairen levend.

De nieuwe IS-woordvoerder dreigde begin december met nieuwe aanslagen tegen de 'seculiere, afvallige Turkse regering'. Eerder riep IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi daar ook toe op. Ook noemde IS de viering van Oud en Nieuw een vorm van idolatrie, omdat die ooit is ingevoerd door de heidense Julius Caesar. De beweging maande moslims het feest niet te vieren.

Dat IS in dit geval niets heeft laten horen, kan ook te maken hebben met de afloop van de aanslag. De terrorist bracht het er levend vanaf, en wist te ontkomen. Sterker, de Turken hebben niet eens een verdachte op het oog. Hij kan dus worden ingezet bij een nieuwe aanvalsronde.

De Turken houden alle mogelijkheden open bij hun zoektocht naar de dader, en het is niet in het belang van IS om hen daarbij te helpen door de aanslag te claimen. Een positie van naald in de hooiberg geeft de terrorist meer kans van slagen.

Vandaag 4

Kogelregen in nachtclub

undefined

In het kort

IS heeft het in Syrië openlijk aan de stok met Turkije

Begin december dreigde de IS-woordvoerder al met aanslagen in het land

Eerdere aanslagen werden niet opgeëist om wraak te vermijden

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden