Kogelgaten en scherven op nummer 32

reportage | Verviers, de dag na de anti-terreuractie. Waalse industriestad al langer in beeld bij veiligheidsdiensten.

CHRISTOPH SCHMIDT

Vlakbij de brug over het riviertje de Vesder toont een groot billboard waar Verviers voor staat: 'Verviers, fiers de nos couleurs' - trots op onze kleuren. Daaromheen de lachende gezichten van zwarte, witte, bruine en gele mensen van alle leeftijden en geslachten.

Een paar honderd meter verderop ziet het er minder idyllisch uit. De Rue de la Colline is halverwege de middag nog hermetisch afgesloten. De politie laat alleen de bewoners langs de hekken glippen. De grijze bewolking drukt zwaar op de toch al niet vrolijk stemmende bebouwing in deze vroegere industriestad ten oosten van Luik, zo'n twintig kilometer van de Nederlandse grens.

Op Rue de la Colline 32 speelden zich donderdagavond oorlogstaferelen af. Een minutenlang vuurgevecht met politie-eenheden resulteerde in de dood van twee vermoedelijke moslimextremisten, die zich met kalasjnikovs zouden hebben verweerd.

Het was verreweg de heftigste van twaalf politie-invallen in België, waarmee de politie zegt een acute aanslag te hebben voorkomen. Doelwit zou de politie zelf zijn. Het federaal parket in Brussel had 's morgens gezegd dat extremisten van plan waren 'politiemensen te doden op de openbare weg of in politiebureaus'.

De 16-jarige Ocak Oguz, die zegt van gemengd Turks-Marokkaanse afkomst te zijn, staat met een groepje leeftijdgenoten te kijken naar de bedrijvigheid in de straat, waar meer pers dan politie omheen zwermt. Wat hij vindt van de inval de avond ervoor? "Die is illegaal", zegt hij. "Dat kun je toch niet zomaar doen, twee mensen vermoorden?"

In de loop van de middag wordt de straat vrijgegeven. Van het belegerde pand zijn de ramen op de begane grond dichtgetimmerd, de gevel is gedeeltelijk zwart geblakerd van de brand die donderdagavond alleen op een vaag internetfilmpje van een van de overburen zichtbaar was.

De pers verdringt zich rond een kennelijke bewoonster van het pand, die met hulp van de politie de gebarricadeerde voordeur probeert open te krijgen. Na enkele pogingen lukt dat. Ook journalisten krijgen vervolgens een beperkte blik op de glasscherven en kogelgaten in de passage. Verder is alles dichtgetimmerd.

Gisteravond meldde De Standaard dat het huis niet echt werd bewoond maar als 'safe house' diende voor jihadisten. De politie liet weten dat de doodgeschoten verdachten niet uit Verviers afkomstig waren. Over hun identiteit is niets bekendgemaakt.

De Waalse stad is al langer in beeld bij veiligheidsdiensten. Volgens het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse zijn er 'minstens een tiental' inwoners naar Syrië vertrokken, meldt Humo. Voor zo'n kleine stad (55.000 inwoners) is dat veel.

Verviers kent een werkloosheid van ongeveer 25 procent. Ongeveer één op de vijf inwoners is moslim. In de wijk Hodimont, dat aan de andere kant van de rivier ligt dan Rue de la Colline, is dat boven de 60 procent.

Als je vanuit een sjieke winkelstraat de brug oversteekt en Hodimont binnenloopt, betreed je een andere wereld. De Rue de Dison en omgeving zijn een aaneenschakeling van onbewoonbaar lijkende huizen en onbestemde winkeltjes. Pal naast een halal slagerij zit een Belgisch-Marokkaanse vereniging, in een pand waarvan je met geen mogelijkheid kunt zeggen of hier nou elke week allerlei bedrijvigheid is of dat er al jaren niemand binnen is geweest.

Groot is het contrast met het barokke stadhuis, waar de christen-democratische burgemeester Marc Elsen een persconferentie geeft. De statige raadszaal, mét kroonluchter, bewijst dat Verviers betere tijden kende.

Na afloop staat Elsen Trouw te woord. Hoe komt het dat Verviers te boek staat als jihadistisch bolwerk? "We moeten het niet uitvergroten en stigmatiseren", zegt hij. "Maar we moeten constateren dat een aantal jongeren naar Syrië is vertrokken en is teruggekeerd naar Verviers. Een aantal jongeren heeft te maken met uitzichtloosheid, gebrek aan aanknopingspunten, invloed van sociale media. Alles bij elkaar kan dat jongeren het idee geven dat ze in actie moeten komen. We moeten samenwerken, vooral met de moslimgemeenschappen, om dat beeld te veranderen."

undefined

Politie-uniformen

In het pand in Verviers waar de politie donderdag twee verdachten doodschoot, werd een arsenaal aan wapens en andere spullen aangetroffen die duiden op een zeer professionele terreurorganisatie. Het meest opmerkelijk was de vondst van politie-uniformen. Verder: vier kalasjnikovs, een aantal handvuurwapens, munitie, explosieven, valse documenten, communicatie-apparatuur (walkie-talkies) en veel geld.

De Belgische regering heeft gisteren twaalf maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten. Zo gaat de overheid meer telefoongesprekken afluisteren. Ook wordt het makkelijker de nationaliteit van extremisten af te nemen en hun geld te blokkeren. Om radicalisering van moslims in gevangenissen te voorkomen, worden zogeheten islamconsulenten ingezet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden