Kogel doodde wolf Luttelgeest

Dodelijk schot moet in Polen zijn gelost, blijkt uit maagresten

MICHAEL RAMAKER

De wolf die op 4 juli is gevonden in Luttelgeest, is door een kogel in Polen om het leven gekomen. Er zijn met behulp van een CT-scan en röntgenfoto's kogelresten in het dier aangetroffen. Dat blijkt uit aanvullend onderzoek van het Dutch Wild Life Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht en Naturalis.

Volgens Astrid Kromhout, woordvoerder van Naturalis, is het niet verwonderlijk dat deze nieuwe vondst aanvankelijk werd gemist. "We gingen in de eerste plaats niet uit van een misdrijf, omdat het dier al ernstig beschadigd was toen het bij ons werd gebracht. Dat gaf geen directe aanleiding om verder te zoeken."

Bij de eerste sectie op het dier in de zomer werd geconcludeerd dat de wolf door 'een zeer ernstig trauma' is omgekomen. Gedacht werd toen dat het om een auto-ongeluk zou gaan. Maar onderzoekster Barbara Gravendeel van Naturalis kan met zekerheid zeggen dat de vrouwtjeswolf door een kogel is overleden. "We hebben in de huid van de wolf drie kogelgaten gevonden, allen met een doorsnede van zes millimeter. Een van de schoten is dwars door de borst heen gegaan, wat het dier bijna zeker fataal is geworden."

De reden dat het onderzoek niet na de eerste sectie werd afgerond, is omdat er beverresten werden gevonden in de maag van het dier. Gravendeel: "We hebben op deze resten een isotopenonderzoek uitgevoerd. Daar kwamen nogal rare resultaten uit. De bever bleek namelijk ook uit Oost-Europa te komen." Kromhout zegt dat het best kon dat de wolf met de resten in haar maag naar de Noordoostpolder is gekomen. "Wolven kunnen heel ver lopen, dus dat is niet heel gek." Maar Gravendeel sluit dat uit. "Dit soort voedselresten worden normaal gesproken binnen zes uur door de maag verteerd. Het kan dus niet zijn dat we die nog na een tocht van dagen aantreffen."

Gravendeel zegt dat hiermee niet uitgesloten kan worden dat het beest ook is aangereden. "Ze hebben de wolf langs de kant van de weg gevonden. Het is dus waarschijnlijk dat deze mensen een aanrijding geënsceneerd hebben." Volgens haar komen soortgelijke gevallen voor in Engeland. "Daar gebeurt het vaak met dassen. Deze dieren zijn beschermd, maar veroorzaken ook veel overlast. Boeren laten dan eerst de honden op hen los, en rijden daarna nog een keer over de dieren heen om het op een ongeluk te laten lijken."

Er kan dus uitgesloten worden dat de wolf richting Nederland is getrokken. Maar daarbij blijven de belangrijkste vragen, wie het dier hier naartoe heeft gebracht en waarom, nog steeds onbeantwoord.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden