Koester Willemientjes met los haar

De oude vertrouwde gulden roept bij velen nog steeds warme gevoelens op. (FOTO ANP)

Moeten we de hemel niet danken dat we de euro hebben, vraagt Breedveld zich af. De euro is er alleen maar ter meerdere eer en glorie van de grote ondernemingen. Hij heeft een absurdistische maatschappij opgeleverd. Meer en nog meer: geen enkele rem tegen de idioterie van de vrije markt. Zonder scrupules worden miljardenwinsten gemaakt, maar nog is het niet genoeg en het was nooit genoeg.

De hoogmoed is diep gevallen en opeens is vadertje staat weer goed genoeg om miljarden in dit gapende gat te storten. Fijn die euro, je verlangt met dit gedoe toch naar de gulden. De euro is net drank, de kater komt later.

Harry Sangers De Bilt

Fleur op, zou ik zeggen tegen allen die destijds tegen een Europese grondwet stemden. Wees blij dat die er toch gekomen is, zodat we na het debacle in de Verenigde Staten min of meer een nieuwe Verenigde Staten kunnen optrekken met valuta die in andere werelddelen steeds meer waardering en ingang vindt.

Natuurlijk mogen we de gouden tientjes en zilveren Willemientjes met los haar van weleer best koesteren. Over onze landsgrens koop je daar echter nu geen zak patat, of geen biefstuk, meer voor. Laten we dankbaar zijn dat in onze tijd via Benelux en Europese Kolen en Staal Gemeenschap een stabiel en rijk Europa is ontstaan, waar heden ten dage nog vele landen tot toe willen treden. Natuurlijk is een aangeklede biefstuk in een van de rijkste landen ter wereld duurder dan elders maar nog altijd betaalbaar.

Klagers moeten in plaats van naar de Ster reclame eens wat meer kijken naar het nieuws uit Afrika, waar mensen om een hand droge rijst elkaar naar het leven staan. Daar heerst nog altijd ’ieder voor zich’ en gaan mensen gebukt onder dictators of potentaten zoals wij die ook in Europa gekend hebben. Doe mij dan maar een euro met vreemde afbeelding op de achterkant.

Krijn Coppoolse Wijhe

Laatst was ik bij vrienden op bezoek. Ze hadden een mooie stoof ter decoratie in hun huiskamer staan. De stoof was van opa en oma geweest. We kregen een lang gesprek over de goede oude tijd, over de knusse winteravonden waar we ’Mens erger je niet’ speelden en chocolademelk dronken. We waren jong en zaten vol toekomstplannen. Wat ging de tijd toch snel en wat was er veel veranderd. Opeens maakte zich een hevig verlangen naar vroeger in mij meester, naar de tijd waarin alles duidelijk was, die heerlijke onbezorgde tijd waarin alles was zoals het was, naar de tijd van stoven en guldens.

Op dat moment schudde mijn mobiel me wakker.

Henk Sieben Rekken

Of al die gulden-adepten de hemel niet moeten danken dat we nu de euro hebben, met als klapstuk de SP voorop? Maar Willem, dat is toch geen vraag meer? Wie ze ook zullen danken, de hemel zeker niet !

Jaap Cornelissen Ermelo

Nu er wereldwijd sprake is van een kredietcrisis, gedragen de landen van de EU zich als communicerende vaten waarbij de sterkere economieën de zwakkere lijken bij te staan. De euro is hierbij een stevig bindmiddel zolang de aangesloten landen zich maar houden aan het stabiliteitspact, waarin is overeengekomen dat de overheidsschuld niet groter mag zijn dan 3procent van het bruto nationaal product.

Momenteel is de neiging bij sommige landen groot om uit de band (het pact) te springen. Zij gebruiken hiervoor de kredietcrisis als excuus waaruit blijkt dat het hemd nader is dan de rok.

Dit gedrag zal de kracht van de euro aantasten, wat terugslaat op landen zoals Nederland die de regels van het stabiliteitspact wel naleven. Een minder sterke euro zou ook de waarde van ons pensioenstelsel kunnen ondermijnen.

Dat de sterkte van de ketting wordt bepaald door de zwakste schakel, gaat ook op voor de Europese Monetaire Unie. Zij zou zich dan ook niet als een reus op lemen voeten moeten gedragen maar moeten ingrijpen daar waar landen over de schreef gaan.

Rinus van der Molen Purmerend

In 2005 was mijn stem geen ongegeneerd ’nee’ tegen Europa of de euro, integendeel.

Wel tegen de voorbarige regeltjesregeling, tegen die dikke, onleesbare krant daarover, en ook, ja ook tegen die mallotige straattaferelen door kabinetsleden, bedoeld om ons te enthousiasmeren voor een ja-stem.

H.P. Steenwinkel-Dijkstra Sassenheim

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden