Koester het lijf, eet planten

interview | Zelf ontbeet Boele Ytsma altijd met brood, kaas en worst. En 's avonds vlees bij zijn aardappelen en groenten. Van verhalen over planten eten kreeg hij kromme tenen. Totdat hij het ging uitproberen.

Hij spreekt zijn lezer in zijn eerste zinnen rechtstreeks aan: "Ik ben een planteneter, altijd al geweest. Ik ben zo geboren, net als jij." Waarop de lezer toch even steigert. Hoezo, wij zijn toch alleseters? Boele Ytsma zegt eerlijk ooit net zo te hebben gereageerd. "Ik ben maar een leek, goed geïnformeerd weliswaar, maar vooral eigen ondervinding, en die van anderen, overtuigden mij ervan dat we met planten eten beter af zijn." Met dezelfde overtuigingskracht, en een lekker leesbaar boek, wil hij een miljoen Nederlanders overhalen kennis te maken met een plantaardige levensstijl.

Die stijl is zeker niet de rode draad in Ytsma's leven geweest de afgelopen 25 jaar. "Helemaal niet. Ik at net als iedereen brood met kaas en worst en 's avonds aardappelen, groenten en vlees, of pasta met ham en kaas", zegt hij bij een kopje groene thee op het Mediapark in Hilversum in afwachting van een radio-interview. "Wel heb ik altijd een moestuin gehad - ik wilde erg graag zelfvoorzienend zijn - en zelfs een complete boerderij met een leefgemeenschap, maar daar waren ook koeien, varkens, schapen en kippen aanwezig. Een keer per jaar liet ik een beest slachten. Vegetariërs kende ik niet, laat staan veganisten."

Twitterdominee
Na tien jaar verkocht Ytsma de boerderij. "Het kon niet uit, ik was gewoon niet zakelijk." Hij startte met een partner een agro-biodiversiteitscentrum. "Oude cultuurgewassen, granen en kolen, telen." Ook daar kwam na twee jaar de klad in toen de partner vertrok. Ytsma, opgeleid als theoloog, werd gevraagd om jongerenpastor te worden in Norg en Veenhuizen. Omdat hij de sociale media introduceerde in de kerk, kreeg hij bekendheid als 'de twitterdominee'. Na kerkelijke omzwervingen in Siddeburen en Groningen nam Ytsma, inmiddels over de veertig, een jaar vrij om erachter te komen wat hij nou verder wilde met zijn leven.

"Ik ging er blanco in. Het eerste waar ik tegenaan liep was het besef dat ik niet gezond was. Veel te dik, niet fit. Tegen de hoge bloeddruk moest ik dagelijks pillen slikken. Mijn lijf was niet meer van mij en ik besloot er iets aan te gaan doen. Ik ging een dieet volgen. Ik viel wel af, maar de futloosheid bleef, evenals de hoge bloeddruk. Daarop ging ik hardlopen, marathons werden mijn doel. Ik viel verder af, maar de nodige energie bleef ontbreken. Toen ging ik mijn menu nog eens goed bekijken. Het drong tot me door dat dat wel erg eiwitrijk was. Veel vlees en zuivel. Ik at dat altijd omdat iedereen dat nou eenmaal deed. Hoe meer ik daar over nadacht des te meer het geweten ging knagen. Ik ging erover lezen, ontdekte bovendien dat de grootschalige veeteelt het milieu ernstig belast. Mijn eetpatroon was onduurzaam, ik gebruikte meer grondstoffen dan er voor mij beschikbaar zijn."

Wat de doorslag gaf was de invloed van al dat vlees en zuivel op je gezondheid, vervolgt Ytsma, die al besloten had om vegetariër te worden. "Ik stuitte op het Engelse begrip vegans, dat toch veel vriendelijker klinkt dan veganisten. Dat komt over als een sekte. Daarom gebruik ik de term planteneter. De claims dat hun levensstijl ziekten kon genezen vond ik verbijsterend. Het kwam zeer ongeloofwaardig over, maar tegelijkertijd ook intrigerend. Wetenschappers laten weten dat planten eten ons helpt bij de bestrijding van welvaartsziekten als hartaandoeningen en kanker. Hoe verder ik zocht, des te meer van dit soort verhalen ik vond. Ik heb me er weken lang aan geërgerd, maar onderhuids was ik ook uitzinnig. Als ze gelijk hebben waarom weten we dat dan niet. Als ze ongelijk hebben moeten deze charlatans onmiddellijk worden opgepakt."

Opgeblazen gevoel
Ytsma besluit de proef op de som te nemen en het plantenmenu op zijn eigen lijf te testen. "Wat er gebeurde is zo opvallend en dat in korte tijd." In zijn boek waarschuwt hij de lezer al voor overenthousiast proza waarvan hij zelf ooit kromme tenen kreeg. Al pratende is diezelfde euforie waar te nemen. "Ik viel weer af, maar het opgeblazen gevoel verdween ook. Mijn huid werd schoner, ik rook weer lekker zei mijn vrouw en de dokter constateerde geen hoge bloeddruk meer. Mijn geest klaarde op, alsof de gordijnen werden opengeschoven, mijn zintuigen nemen veel meer waar. Ik loop inmiddels marathons en ultramarathons." (Soms meer dan honderd kilometer, red.)

Zijn vrouw en ouders worden overtuigd. Zijn vader geneest van de longziekte sarcoïdose. Voor Ytsma is het kwartje gevallen. "Als je planten eet omzeil je gezondheidsproblemen. Bovendien is het veel beter voor de planeet. Ons huidige menu lijkt normaal, alsof we het al eeuwen zo doen. In werkelijkheid is het een uitzondering in de historie, vooral de grote hoeveelheid dierlijke producten erin."

In februari 2012 zet hij zijn hele verhaal op YouTube. "Dat is toch weer de dominee in mij." Het klinkt ook allemaal religieus. "Dat hoor ik wel vaker, maar ik ben meer dan alleen die planteneter. Mijn beste vrienden zijn het niet. Ik kan rustig met hen gaan eten, ook als zij een biefstuk nemen. Ik kijk inmiddels wel anders aan tegen die biefstuk. Ik zie geen vlees meer, maar een dooie koe."

De revolutie van de egoïsten noemt Ytsma zijn streven om een miljoen mensen aan het planten eten te krijgen. "Je zorgt voor je eigen lijf en dat is tevens goed voor de samenleving als geheel." Het is wel een zeer radicale stap. "Het koesteren van je eigen lichaam. Dat is toch geen offer. In een paar weken merk je al resultaat." Hij geeft toe dat een miljoen mensen wel erg ambitieus is. "Je moet hoog inzetten, ik wil wel het verschil maken." In nog geen jaar tijd heeft Ytsma 7500 deelnemers die aan zijn gratis cursus van zeven dagen meedoen. "Ik probeer ze enthousiast te maken en te houden met simpele boodschappen. Ze krijgen ook elke dag een recept mee. Op Youtube hebben zich al 400.000 kijkers gemeld."

Ytsma's belangrijkste tip is: koop een blender. "Daar kun je de lekkerste groene smoothies mee maken."

Boele Ytsma ergerde zich vroeger zelf aan overenthousiast proza.

Boele Ytsma's boek 'Ik ben een planteneter. Net als jij' wordt vandaag gepresenteerd. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Lucht en kost 15 euro. Ytsma (1968) biedt over de plantaardige leefstijl ook online-cursussen aan van 28 dagen, 100 dagen en van een half jaar. www.deplanteneter.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden