Koerssprong TomTom op somber Damrak

AMSTERDAM (ANP) - TomTom schitterde vrijdagmiddag op een somber gestemd Damrak. De producent van navigatiesystemen maakte een koerssprong van 8,6 procent, nadat de Amerikaanse rivaal Garmin zijn bod op de maker van digitale wegenkaarten Tele Atlas had ingetrokken.

Tele Atlas maakte daarentegen een vrije val van bijna 9 procent. Kort na de positieve opening van Wall Street stond de AEX, de index van hoofdfondsen in Amsterdam, 0,9 procent lager op 502,26 punten. De MidKap-index, de graadmeter voor het middensegment, daalde met 2,3 procent tot 659,83 punten. De graadmeters in Londen, en Parijs en Frankfurt verloren rond de 0,3 procent.

Zorgen rond financiële concerns zetten vrijdag opnieuw de Europese beurzen onder zware druk. Topman John Stumpf van de Amerikaanse hypotheekverstrekker Wells Fargo zei dat het einde van de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt nog lang niet in zicht is.

Slecht nieuws

Ook het Belgisch-Franse Dexia kwam met meer slecht nieuws op het gebied van de kredietcrisis. De bankverzekeraar zag zijn nettowinst door de gevolgen van de kredietmalaise in het derde kwartaal flink dalen, terwijl analisten op een stijging hadden gerekend. Op de beurs in Parijs ging Dexia met 5,5 procent onderuit.

Ook andere financiële waarden waren niet in trek op de Europese beursvloeren. Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was ING met 2,7 procent een sterke daler.

Winnaar

TomTom mocht zich de winnaar op het Damrak noemen. Het is vrijwel zeker dat het Tele Atlas in handen krijgt. TomTom verhoogde vorige week zijn bod op Tele Atlas tot 2,9 miljard euro en overtroefde daarmee Garmin.

De uitzenders moesten op het Damrak flinke verliezen incasseren. De Franse mededingingsgautoriteiten onderzoeken onder meer of de Franse tak van 's werelds grootste uitzendconcern Adecco zich schuldig heeft gemaakt aan het uitwisselen van commercieel gevoelige informatie met concurrenten.

Sterkste daler

Vedior, dat sterk vertegenwoordigd is op de Franse markt, moet volgens SNS Securities ook vrezen voor een onderzoek. Vedior was met een verlies van 4 procent een van de sterkste dalers bij de hoofdfondsen. Randstad zakte met 3,1 procent. USG People moest in de MidKap 1,7 procent prijsgeven.

In de ochtenduren duurde het lang voordat er een stand kon worden opgemaakt van de AEX-index. Door een technische storing bleef de markt daarvan in de ochtend verstoken. Volgens hun eigen berekeningen zagen handelaren de hoofdgraadmeter eerder op de dag kortstondig onder de psychologische belangrijke 500-puntengrens duiken.

Klimaat

Het huidige klimaat op de aandelenmarkten weerhield het technologiebedrijf Avantium ervan een gang naar de beurs te maken. Het bedrijf zou dit vrijdag doen, maar maakte donderdagavond laat bekend er toch van af te zien.

De euro stond vrijdagmiddag op 1,4660 dollar tegen 1,4633 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden