Koers Turkse munt in vrije val terechtgekomen

valutamarkt | De Turkse lire staat onder druk, sinds het land gebukt gaat onder aanslagen en spanningen.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Door de mislukte staatsgreep van vorig jaar, aanslagen en de spanningen met omringende landen verdwijnt het vertrouwen van buitenlandse beleggers in Turkije als sneeuw voor de zon. Op de valutamarkt wordt de Turkse lire gemeden.

De munt bereikte begin deze week een nieuw dieptepunt. Voor één dollar moet nu 3,77 lire worden betaald, een verlies van 27 procent ten opzichte van een jaar geleden. In vergelijking met 2012 is de munt zelfs in waarde gehalveerd.

Turkije wordt sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië geteisterd door terreur. Aan de lopende band worden er bomaanslagen gepleegd, opgeëist door de Koerdische PKK of Islamitische Staat (IS). Op Nieuwjaarsdag kwamen er 39 mensen om bij een aanslag op een nachtclub in Istanbul.

De koers van de munt kreeg gisteren een extra tikje doordat president Recep Tayyip Erdogan zijn macht mogelijk kan vergroten. Een meerderheid van het Turkse parlement stond verder overleg toe over door Erdogan voorgestelde hervormingen, die zijn positie ten opzichte van het parlement versterken.

Het uitbreiden van de presidentiële bevoegdheden is een reactie op de mislukte staatsgreep in juli. De regering heeft sindsdien tienduizenden ambtenaren en leraren ontslagen die zouden sympathiseren met de plegers van de staatsgreep. Meer macht voor de president moet leiden tot minder fragiele coalitieregeringen. Internationaal wordt echter gevreesd dat het land richting een dictatuur afglijdt.

In het derde kwartaal is de economie van Turkije voor het eerst sinds 2009 gekrompen. In de afgelopen jaren gold Turkije nog als een groeibriljant. De totale economie is iets kleiner dan die van Nederland.

De daling van de Turkse munt zet druk op het financiële systeem. De aflossing van buitenlandse schulden wordt bemoeilijkt als de eigen munt verzwakt, terwijl nieuwe investeerders terughoudend zijn door de toegenomen onzekerheid. De centrale bank gaf de commerciële banken gisteren toestemming om 1,5 miljard aan buitenlandse valuta vrij te maken. Dit geeft de banken meer ruimte om het betalingsverkeer met het buitenland af te wikkelen.

Door de goedkopere lire wordt de Turkse import duurder. De inflatie liep in december op naar 8,5 procent op jaarbasis. Een verhoging van de rente zou de inflatie kunnen temperen en het land aantrekkelijker maken voor buitenlandse beleggers. De centrale bank is echter terughoudend uit angst voor een verdere terugval van de binnenlandse bestedingen. Het officiële rentetarief ligt al ruim twee jaar rond de 8 procent.

Voor het toerisme is een goedkopere lire op zich positief. Door de aanslagen zijn toeristen echter kopschuw geworden. In 2015 werd er nog een recordaantal toeristen van 36,2 miljoen gemeten, waarmee Turkije het zesde vakantieland in de wereld was. Eind 2016 viel het aantal terug naar 24 miljoen tot en met november.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden