Koers British Telecom keldert door fraude bij Italiaanse tak

Het boekhoudschandaal bij British Telecom in Italië blijkt veel groter dan gedacht. Dat betekent flinke afschijvingen.

ANNEMIEKE DIEKMAN en REDACTIE ECONOMIE

Afgelopen oktober was al duidelijk dat het niet goed zat bij de Italiaanse activiteiten van British Telecom (BT). Er bleek gesjoemeld met de boekhouding. De resultaten zijn jarenlang mooier voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren. Nader onderzoek door zowel het bedrijf als accountant KPMG heeft nu aan het licht gebracht dat het boekhoudschandaal veel ernstiger en omvangrijker is dan gedacht. In oktober werd nog verwacht dat er 168 miljoen euro afgeschreven moest worden op de Italiaanse activiteiten, maar BT moet veel dieper in de buidel tasten. De kosten van het schandaal worden nu geraamd op iets meer dan 614 miljoen euro, ruim drieënhalf keer zoveel. Het bedrijf verwacht daarom lagere resultaten over het derde kwartaal van het nog lopende boekjaar.

Topman Gavin Patterson van BT toonde zich 'diep teleurgesteld' over de malversaties met de inkoop- en verkoopcijfers en kondigde aan dat de directievoorzitter in Italië wordt vervangen, en verschillende andere managers worden geschorst. Maar er is volgens Patterson nog veel meer werk aan de winkel. De verslaglegging en controle moeten sterk verbeterd worden bij de Italiaanse tak. Het geknoei met de boekhouding is veel complexer dan eerder werd aangenomen, er zijn veel meer mensen bij betrokken en de fraude heeft waarschijnlijk over een periode van vele jaren plaatsgevonden. Details over de fraude zijn verder niet bekendgemaakt.

Ook andere overzeese activiteiten van BT worden nu onderzocht, hoewel daar geen directe aanleiding voor is en geen andere lijken in de kast worden verwacht.

Het schandaal doet het vertrouwen in het bedrijf weinig goed. Beleggers vrezen dat het hier niet bij blijft. Ze kozen gisteren massaal het hazenpad en het aandeel kelderde ruim 20 procent gedurende de dag, om aan het eind nog licht op te krabbelen.

Problemen komen nooit alleen, zo blijkt ook nu weer. Naast de ellende in Italië heeft British Telecom volgens Patterson ook te lijden onder de stijgende inflatie in eigen land en een slinkende Britse markt als gevolg van de Brexit. Voor het lopende boekjaar wordt voor het hele bedrijf dan ook een daling van de winst en een gelijkblijvende omzet verwacht. Het jaar daarop zal niet veel beter uitpakken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden