Koerlandse 'spekkoek'

Ingrediënten:
Bakmateriaal: ovenbakplaat met bakpapier

Deeg: 375 g tarwebloem, eiwitgehalte circa 12 procent; 3 theelepels instantgist; 1 theelepel suiker; 25 g zachte boter; circa 225 ml lauwe melk; 2 theelepels zout Vulling: 1 eetlepel braadboter; 250 g mager varkensgehakt; 2 gesnipperde uien; 150 g gesnipperd katenspek; 125 ml crème fraîche; 2 eetlepels fijngesneden peterselie; peper, zout Op het deeg: 1 losgeklopt ei; 100 g geraspte jonge kaas

Kurländer Speckkuchen. Men zegt dat de wieg van de Duitse nationale kookkunst stond in het Koninkrijk Pruisen (1701-1918) met als hoofdstad Berlijn. Dat koninkrijk besloeg o.m. de Baltische staten en Polen. Kurland blijkt de Duitse naam voor Kurzeme, een van de vier streken van het huidige Letland. Na zeven eeuwen onder Duitse invloed (sinds rond 1200) sprak de bovenlaag er geen Koers, daar keek men op neer. Het Latvijas Instituts in Riga geeft in 'The Cuisine of Latvia' (2004) ruiterlijk toe dat de Duitse aristocratie veel betekend heeft voor de Letse kookkunst die vooral gebaseerd was op graan, vlees en vis.

In dit geval ligt het andersom. Het is een 'aristocratische' versie van de eenvoudige pir¿gi (Letse krombroodjes) met niet enkel spek, maar ook mager gehakt van de hamlap.

Een belangrijk voordeel is dat het een koek uit één stuk werd, zozeer opgenomen in de Duitse keuken, dat je hem tot in het 'Bayerisches Kochbuch' tegenkomt.

Bloem mengen met gist en suiker, boter en melk toevoegen, kort kneden. Met het zout erbij zeker 10 minuten kneden tot een soepel deeg. Onder een vochtige doek 1 uur laten rijzen bij kamertemperatuur.

Het gehakt kruimelig bakken in de boter, uien laten meedoen tot ze glazig zijn. Room erdoor scheppen, met peterselie en peper en zout naar smaak. Laten afkoelen.

Oven voorverwarmen op 200¿C.

Het deeg in twee gelijke stukken verdelen, op bestoven werkvlak uitrollen tot lappen van 33x26 cm. Een daarvan op de plaat leggen, met ei bestrijken. De vulling erover uitspreiden, daarbij een rand van 1 cm vrijhouden. De tweede plak hierop leggen, de rand stevig aandrukken. De bovenkant inprikken met een vork, met ei bestrijken.

Bakken: 20 minuten, middelste richel. De koek bestrooien met kaas en nog 10 minuten doorbakken.

Goed met zuurkool en een glas bier.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden