Koerdische Turk (25) bekent brandstichting Schilderswijk

Van een onzer verslaggevers DEN HAAG - Een 25-jarige Turkse man met een Koerdische achtergrond heeft bekend op 26 maart de brand in de Frans Halsstraat in de Haagse Schilderswijk te hebben gesticht.

Bij deze brand kwamen de 41-jarige Turkse vrouw Mahi Kösedag en vijf van haar kinderen om het leven. Volgens persofficier mr. S. Horstink bestaat er tussen de verdachte, die in Den Haag woont, en de slachtoffers van de brand een familierelatie. Of die relatie een rol heeft gespeeld, is volgens Horstink niet duidelijk.

Niet bekend

Het rechercheteam dat sinds de fatale brand met dertig man aan de zaak werkt, zet het onderzoek naar het motief van de daad 'op volle sterkte' voort. Volgens Horstink is met de aanhouding in ieder geval komen vast te staan dat aan de brandstichting geen racistische motieven ten grondslag hebben gelegen.

Direct na de brand zinspeelde de Turkse regering op racistische motieven en werd de Nederlandse ambassadeur in Ankara ontboden op het Turkse ministerie van buitenlandse zaken. Een Turkse regeringsdelegatie liet zich kort daarna tijdens een bezoek aan de Schilderswijk kritisch uit over het politie-onderzoek. De Haagse politie, die bij het onderzoek geen enkele mogelijkheid heeft uitgesloten, is er echter steeds van overtuigd geweest de zaak te kunnen oplossen.

De 25-jarige Hagenaar die de bekentenis heeft afgelegd, wordt alleen verdacht van de brandstichting in de Frans Halsstraat. Er zijn volgens het Openbaar Ministerie geen aanwijzingen dat hij ook betrokken is geweest bij andere brandstichtingen in Den Haag of pogingen daartoe.

Enkele uren voor de brand in de Frans Halsstraat zijn in Den Haag molotovcocktails gegooid naar een Azerbeidjaans cultureel centrum en een Turks ontmoetingscentrum, eigendom van een stichting die nauw verbonden is met de rechtse beweging van de Grijze Wolven.

Op 17 mei hield de politie vijf verdachten aan, van wie er twee hebben bekend betrokken te zijn geweest bij de aanslagen in de Koningstraat dan wel de Kaapstraat. Beide verdachten zijn op video vastgelegd door de camera van een benzinestation aan het Kaapseplein waar zij een jerrycan benzine kochten. Later is nog een zesde verdachte aangehouden.

Kort na de aanhouding van de eerste verdachten werd bekend dat de brandstichting een doelbewuste aanslag moet zijn geweest. Zo bleken de vluchtwegen geblokkeerd. De man die de bekentenis heeft afgelegd, heeft geen (familie)relatie met de eerder aangehouden verdachten.

Het onderzoek tegen deze zes jonge Koerdische Turken, van wie er één vorige week op vrije voeten is gesteld, gaat volgens de persofficier gewoon door. De vijf worden gehoord over zowel de molotovcocktails als de brand in de Frans Halsstraat. Twee van deze verdachten zijn al geruime tijd door de BVD gevolgd naar aanleiding van mogelijke activiteiten voor de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Afgelopen vrijdag is, naast de man die de brandstichting in de Frans Halsstraat heeft bekend, ook nog een 17-jarige Koerdische Turk aangehouden; deze wordt alleen verdacht van betrokkenheid bij het gooien van de molotovcocktails.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden