Koerdische tranen en Zuid-Iraaks verdriet

Een vrijwilliger begraaft lichamen in Najaf. Veertig doden werden gisteren vanuit Bagdad naar deze stad overgebracht. (FOTO AP) Beeld
Een vrijwilliger begraaft lichamen in Najaf. Veertig doden werden gisteren vanuit Bagdad naar deze stad overgebracht. (FOTO AP)

Heel Irak heeft geleden onder Saddam. Dat is de boodschap die Iraakse Koerden en sjiieten gisteren uitdroegen in de sjiitische heilige stad Najaf.

Judit Neurink

„We zijn vandaag getuige van de samensmelting van de Koerdische tranen en het zuidelijke verdriet”, aldus de Iraakse vice-premier Barham Saleh gisteren in Najaf. De meeste slachtoffers van Saddams regime waren Koerden uit Noord-Irak en sjiieten uit het zuiden. Het exacte aantal doden is zes jaar na de val van dat regime nog steeds niet bekend. Amnesty International houdt het op ’enkele honderden of duizenden’ vermisten, en zeker is dat de meesten vermoord zijn. Van ruim 65 procent van de vermisten is nog geen spoor gevonden.

„Als er samenwerking was geweest tussen de verschillende bevolkingsgroepen, waren er geen massagraven geweest”, zei de Iraakse vice-president Adel Abdu Mahdi tijdens de openingsplechtigheid. „Als alle Irakezen zich verenigd hadden tegen het bewind, waren ze voorkomen. Die les moeten we leren.”

Tot nu toe zijn in Irak zeker 370 massagraven ontdekt, waar de slachtoffers van Saddams regime begraven liggen. Alleen al uit Najaf zijn na de opstand van 1991 50.000 mensen verdwenen, en de Koerdische regionale regering houdt het aantal slachtoffers van Saddams Anfal-operatie in de jaren 80 in het noorden op 180.000. Veel van de Koerdische slachtoffers liggen in massagraven in het zuiden. De meeste wandaden zijn pas na de val in 2003 bekend geworden; voor die tijd wisten de Irakezen in het zuiden niets van de vervolging van de Koerden, en omgekeerd.

De oproep van de (Koerdische) vice-premier en de (sjiitische) vice-president is opvallend, omdat de eenheid in de hedendaagse Iraakse federatie ver te zoeken is. De Koerden zijn in een conflict verwikkeld met de (overheersend sjiitische) regering in Bagdad over de status van de oliestad Kirkoek, die zij als de historische hoofdstad van Koerdistan zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden