Koerdische strijders jagen IS uit Sinjar

Een Koerdische pershmerga-strijder verdedigt zich bij de citadel van Sinjar tegen een mortieraanval van IS-strijders Beeld Eddy van Wessel
Een Koerdische pershmerga-strijder verdedigt zich bij de citadel van Sinjar tegen een mortieraanval van IS-strijdersBeeld Eddy van Wessel

De Koerdische vlag wappert sinds vanochtend boven de Irakese stad Sinjar, die vorig jaar veroverd werd door milities van IS.

Redactie

Het is nog te vroeg om de stad helemaal bevrijd te verklaren, waarschuwde de Koerdische majoor Ghazi Ali vanochtend tegenover persbureau AP. Maar alle strategische punten zijn in handen van de Koerdische strijders die gisteren een groot offensief openden om de stad weer in handen te krijgen, en in de straten wordt het vertrek van IS gevierd.

Het verzet was vanochtend minimaal, wat erop kan wijzen dat de IS-strijders hun kansen om de stad te verdedigen slecht inschatten, en eieren voor hun geld hebben gekozen. Inwoners van de stad bevestigen tegenover AP dat strijders de stad verlaten hebben.

Aan de andere kant stemt het voorbeeld van Kobani tot voorzichtigheid. Die Noord-Irakese stad werd door de Koerden op IS heroverd, maar het duurde uiteindelijk vier maanden voor alle IS-strijders uit de stad waren verdreven, ondanks de Amerikaanse luchtdekking.

Koerdische verdeeldheid
Bovendien is het al eens eerder misgegaan in Sinjar. In december hadden Koerdische strijders al een deel van de stad bevrijd, maar ze slaagden er toen niet in om die als geheel in te nemen. Dat kwam deels door een gebrek aan zware wapens, deels ook door interne Koerdische verdeeldheid, schreef Trouw-correspondent Judit Neurink vanochtend.

"Ruzie over verlenging van de bestuurstermijn van de Koerdische president Barzani leidde vorige maand tot gewelddadige betogingen en een breuk in de eenheidsregering. Dat had gevolgen voor de slagkracht van de Koerdische peshmerga-troepen, omdat die verbonden zijn aan de verschillende partijen en er geen verenigd Koerdisch leger is. Het zorgde ook voor een deuk in het Koerdische imago als het meest effectieve wapen in de strijd tegen IS.

Hoewel er formeel geen politieke oplossing is bereikt, verklaarden de partijen deze week hun verbale strijd te zullen staken. Het gisteren begonnen offensief moet aantonen dat ze ondanks alles samen toch sterk staan tegen IS.

Niet alleen is er ruzie tussen de Iraakse Koerden onderling, hun grootste partij KDP en de Turks-Koerdische PKK gunnen elkaar nauwelijks het licht in de ogen. De PKK speelde vorig jaar een belangrijke rol bij het redden van yezidi's die om aan IS te ontkomen de berg Sinjar op waren gevlucht en daar in de val zaten. De KDP werd tegelijkertijd verweten dat haar peshmerga's waren gevlucht voor IS en de yezidi's aan hun lot hadden overgelaten."

Op naar Mosoel?
De herovering van Sinjar wordt gezien als een eerste stap op weg naar de herovering van Mosoel. Dat is, met bijna twee miljoen inwoners, de tweede stad van het land, en is al anderhalf jaar bezet door IS.

Het strategische belang van de stad Sinjar schuilt in de ligging aan snelweg 47, die Mosoel verbindt met Raqqa, de hoofdstad van IS in Syrië. De route wordt door IS gebruikt om materieel te verschepen.

IS lijkt op dit moment het militaire tij tegen te hebben. Terwijl de Koerden succes boeken in Sinjar, is het Iraakse leger bezig met een grote operatie om de stad Ramadi te heroveren. Vandaag trokken Iraakse troepen van drie kanten de stad binnen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden