Koerdisch is in Ebi een verboden taal

DEN HAAG (ANP) - In de Extra Beveiligde Inrichting (Ebi) in Vught mogen gedetineerden alleen talen spreken die vallen onder de gangbare Europese standaardtalen, waaronder Turks en Marokkaans. Het Koerdisch valt daar niet onder.

Dat heeft landsadvocaat mr. E. Daalder gisteren aangevoerd in een kort geding voor de rechtbank in Den Haag, dat was aangespannen door de vermeende Koerdische crimineel H. Baybasin. Via de rechter wil de Koerd voor elkaar krijgen dat hij in zijn moedertaal telefoongesprekken mag voeren met zijn vrouw en drie kinderen. Om zijn eis kracht bij te zetten is hij begin oktober in hongerstaking gegaan.

Volgens landsadvocaat Daalder is Baybasin op de hoogte van de in de Ebi geldende regels. “Toch heeft hij op 27 september circa vijf zinnen met zijn echtgenote gewisseld in de Koerdische taal.” De Koerd kreeg daarvoor een verbod op telefonisch contact opgelegd voor de duur van twee maanden, waarvan één voorwaarlijk. Daalder voegt daaraan toe dat de vertaling van de Koerdische gesprekken niet binnen een redelijke termijn kan plaatsvinden.

Dat de vertaling van het Koerdisch naar het Nederlands te lang zou duren, noemt de advocaat van de Koerd, mr. V. Koppe, onzin. “In het gerechtelijk vooronderzoek tegen mijn cliënt zijn ruim zesduizend telefoongesprekken afgeluisterd. Ruim de helft vond plaats in de Koerdische taal, waarmee drie à vier tolken zich hebben beziggehouden.”

Volgens de advocaat vreest de Ebi dat Baybasin via de telefoon gesprekken voert over een vluchtpoging. “Belachelijk. Hij weet dat de bewaking meeluistert. En we hebben het hier over een wekelijks telefoongesprek van slechts tien minuten.” Poppe meent dat de beperkingen en maatregelen het verblijf van zijn cliënt in de Ebi ondraaglijk maken. “Hij heeft uitsluitend bezoek ontvangen van zijn raadslieden, enkele persoonlijke vrienden mochten er niet in.”

De Koerd zit in voorarrest op verdenking leider te zijn van een criminele organisatie die gericht was op het plegen van moord en heroïnehandel. Baybasin ontkent alles.

Uitspraak op 21 oktober.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden