Koerden verlaten Tweede Kamergebouw na gesprekken

Kamervoorzitter Van Miltenburg sprak de demonstranten toe op het plein van voor het Tweede Kamergebouw. Beeld anp
Kamervoorzitter Van Miltenburg sprak de demonstranten toe op het plein van voor het Tweede Kamergebouw.Beeld anp

De Koerdische demonstranten hebben het gebouw van de Tweede Kamer vannacht even na half twee verlaten. De demonstranten voerden gesprekken met onder anderen Kamervoorzitter Van Miltenburg, waarna ze rustig vertrokken. Om 09:30 vandaag zijn de vertegenwoordigers van de demonstranten voor een gesprek uitgenodigd door de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.

Het gesprek zal plaats vinden in de Aletta Jacobszaal van het Tweede Kamergebouw. Op de agenda staan de belegering van Kobani, de medische hulp aldaar en de humanitaire opvang.

Voordat de demonstranten dinsdag een paar uur na middernacht naar huis gingen, werden ze toegesproken door Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. 'Ik deel uw zorgen en snap de afschuw die u voelt', zei ze.

Eerder sprak zij binnen met een afvaardiging van de Koerden. 'We hebben een goed gesprek gehad. Ik begrijp jullie behoefte om hier naartoe te komen', aldus Van Miltenburg, die toezegde dat de demonstrerende Koerden dinsdag een gesprek krijgen met de buitenlandwoordvoerders van de Kamerfracties.

SP-Kamerlid Harry van Bommel meldde ten overstaan van de demonstranten namens vrijwel alle fracties dat er Kamervragen zijn gesteld over de situatie van de Koerden in de Noord-Syrische stad Kobani, dat gedeeltelijk is bezet door strijders van Islamitische Staat. 'Ik heb nog nooit meegemaakt dat een Kamervoorzitter midden in de nacht naar de Kamer komt om iets op de agenda te zetten', aldus Van Bommel. 'We gaan zo vroeg mogelijk in gesprek. Er moet hoe dan ook wat gebeuren.'

Luid gejuich
De ruim 100 demonstranten die zich ophielden in het Kamergebouw werden na de gesprekken met luid gejuich onthaald door de mede-betogers op het Plein. 'We konden gewoon naar binnen lopen, er was nauwelijks bewaking', zei een van de demonstranten bij het verlaten van het gebouw.

Een andere betoger meldt dat een bewaker per ongeluk de schuifdeur naar de hal van het Kamergebouw opende door met zijn voet de sensor te activeren. 'We zijn trots dat het eindelijk gelukt is aandacht te krijgen voor de situatie van de Koerden.'

Anouchka van Miltenburg, links, in gesprek met de Koerdische delegatie Beeld anp
Anouchka van Miltenburg, links, in gesprek met de Koerdische delegatieBeeld anp

Niet iedereen tevreden

De politie meldde dat door het optreden van beveiligers en de politie kon worden voorkomen dat de demonstranten het Kamergebouw verder konden binnendringen. Het vertrek verliep geheel zonder problemen.

Wat precies de inzet van de Koerden is tijdens de gesprekken dinsdag, is niet duidelijk. Niet iedereen is tevreden met de uitkomst van de gesprekken. 'Ik ga nooit tevreden naar huis', zei een van de actievoerders. 'Er zijn mensen met familieleden die worden vermoord. Ik ga met het grootste verdriet naar huis.'

Demonstranten voor het gebouw van de Tweede Kamer. Beeld epa
Demonstranten voor het gebouw van de Tweede Kamer.Beeld epa

Spontane actie

De demonstratie was niet vooraf aangekondigd bij de gemeente, liet een woordvoerder van de gemeente Den Haag weten. Burgemeester Jozias van Aartsen bevond zich tijdens de protesten in en om het Tweede Kamergebouw in het commandocentrum van de politie in de wijk Iepenburg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden