Koerden ontslaan té fanatieke Joodse afgevaardigde

Loyaliteit aan Koerdistan is het belangrijkst  Beeld AFP
Loyaliteit aan Koerdistan is het belangrijkstBeeld AFP

Sherzad Mamzani was wel erg positief over Israël. Zijn pogingen Joodse moslims te bekeren vielen ook niet in goede aarde.

Judit Neurink

Officieel is Sherzad Mamzani zijn post bij het ministerie van religie kwijt omdat hij te weinig activiteiten ontplooide. Maar de werkelijke reden lijkt te liggen in zijn grote enthousiasme voor Israël op een moment dat de Koerdisch-Israëlische relaties onder vuur liggen, na het mislukken van het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum van september. Israël is het enige land dat het Koerdische streven openlijk steunt. Even omstreden lijkt zijn inzet om joden die zich tot de islam bekeerden, terug te halen naar het jodendom.

Mamzani, die was aangesteld als een van de zeven vertegenwoordigers voor religieuze minderheidsgroepen in de Koerdische regio, was een actief lobbyist voor een eigen Koerdische staat, en zwaaide bij demonstraties openlijk met de Israëlische vlag. “Hij probeerde te laten zien hoe loyaal hij aan Israël was. Ik heb hem herhaaldelijk gezegd dat hij geen andere loyaliteit mag hebben dan met de joodse mensen in Koerdistan”, zegt de directeur religieuze co-existentie van het ministerie van religie Mariwan Naqshbandy. Koerdistan heeft geen officiële relatie met Israël.

Verkeerde keelgat

Het vlagvertoon schoot Bagdad, dat onder invloed staat van Iran, in het verkeerde keelgat. Beide zijn felle tegenstanders van de Joodse staat. In reactie stelde het Iraakse parlement een verbod in op de openbare vertoning van de Israëlische vlag.

Kort na het referendum legde Bagdad de Koerden sancties op en nam het Iraakse leger betwiste gebieden in die onder Koerdische controle stonden. Momenteel zijn werkgroepen bezig de sancties van tafel te krijgen, met het ontslaan van de joodse vertegenwoordiger proberen de Koerden de regering in Bagdad milder te stemmen.

De meeste Joden verlieten Irak in de jaren vijftig, wie bleef bekeerde zich tot de islam. Het lukte Mamzani niet Koerdische moslims met Joodse wortels te herenigen tot een actieve Joods-Koerdische gemeenschap. Maar dat was geen reden voor ontslag, evenmin als de onthulling dat hijzelf niet eens Joods is, geeft Naqshbandy toe. Waar het wel om gaat: “Zolang we onderdeel zijn van Irak, kunnen we vriendschapsbanden hebben tussen Koerden en Israëliërs, maar niet officieel onder de naam van het jodendom werken.” Daarmee erkent hij dat het streven om Joodse moslims terug te brengen naar hun vroegere geloof weerstand oproept.

Bagdad ergerde zich ook aan de vele Israëlische gasten die naar Koerdistan vlogen. De druppel die de emmer deed overlopen was het bezoek van de Israëlische Rabbijn Daniël Edri, die op uitnodiging van Mamzani naar Erbil kwam om benoemd te worden tot opperrabbijn van Koerdistan.

Mamzani zegt desgevraagd het ontslag niet te erkennen. Het gaat om een onbetaalde positie. Daarom kondigt hij aan buiten het ministerie om verder te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden