Koerden in Brussel: Waar blijft de versterking?

Vanuit Den Haag togen Nederlandse Koerden naar Brussel, om samen met Koerden uit andere lidstaten bij de EU aan te dringen op steun aan de strijders die het in Irak en Syrië opnemen tegen IS.

Verspreid op verschillende tafeltjes staan kleine, tulpvormige glaasjes met thee. Manden met brood worden uitgedeeld en mensen begroeten elkaar hartelijk met kussen en omhelzingen. "Merhaba, hozgeldiniz", hallo, fijn dat je er bent. Bij de Vereniging voor Nederlandse Koerden in Den Haag maken ruim vijftig mensen zich klaar om naar Brussel te vertrekken, waar ze samen met andere Nederlandse Koerden een petitie zullen afgeven bij de Europese Commissie. Met de petitie willen ze aandacht vragen voor hun familieleden in Irak en Syrië die verdreven worden door terreurorganisatie Islamitische Staat.

"Het gaat bijna nergens anders meer over", zegt Huseyin Yilahz (52), oorspronkelijk uit Dersim. "Dat kan ook niet anders. Wij volgen alle berichtgeving al veel langer, we hebben het zien escaleren. Iedereen maakt zich zorgen." De petitie is een initiatief van de overkoepelende organisatie van Koerden in Europa, het KNK (Kurdistan National Congress). De organisatie wil dat de Koerden in Irak en Syrië hulp krijgen van de Europese Unie in hun strijd tegen IS. De EU moet volgens het KNK wapens sturen en humanitaire steun bieden.

Als iedereen is ingedeeld in een van de beschikbare auto's, worden de sigaretten uitgedrukt en vertrekt de groep naar Brussel. Er wordt getoeterd en gezwaaid. Tijdens de rit is iedereen druk in gesprek. Het gaat over serieuze zaken, over zorgen, maar er wordt ook veel gelachen.

Onderweg naar Brussel neuriet Herbin Hamo (28) zachtjes met de muziek mee, terwijl haar dochtertje van twee driftig met haar roze knuffelkonijn zwaait. Herbin komt uit Syrisch-Koerdistan, haar dochter is in Nederland geboren. Allebei haar ouders zijn nog daar, net als veel andere familieleden. Herbin en Meral zijn twee van de vele vrouwen die mee willen demonstreren. De mannen zijn weliswaar in de meerderheid, maar het scheelt niet veel. Er zijn moeders met kinderen, maar ook jonge meiden. Bij een tussenstop zoeken ze elkaar op.

Volgens Meral is het belangrijk dat juist de vrouwen hun stem laten horen. Ze benadrukt dat de discussie veel te weinig gaat over de schending van mensenrechten. "Vrouwen worden gestenigd, verkracht, weggehaald bij hun kinderen. Onze moeders moeten zichzelf bewapenen in hun eigen huis, zelfs daar zijn ze niet veilig. Waar blijft de versterking?''

undefined

'Vrouwen, jong en oud, bewaken met geweren de grens'

Ali Ghahrmani

(53), oorspronkelijk uit Iraans-Koerdistan, woont in Amsterdam.

Ali vluchtte in 1988 naar Nederland en studeerde chemische technologie en informatica in Groningen. Volgens hem moet Europa veel sterker optreden. "De dreiging van Islamitische Staat wordt onderschat. Europa moet inzien dat de democratische basis in gevaar is. Als je het vanuit historische context bekijkt, hebben de Koerden altijd naar Europa gelonkt, maar vandaag worden we niet gehoord." Ali was vier weken geleden nog in een van de conflictgebieden aanwezig. "Vrouwen, jong en oud, staan daar met geweren de grens te bewaken. Iedereen is zo dapper, maar tegenover de terreur van IS is niemand opgewassen. De djihadisten hebben geen hart. Europa kan en moet meer doen om te helpen." Ali was niet bij de demonstratie in Brussel aanwezig.

undefined

'Geen grondleger, dat begrijp ik, maar steun dan anders'

Hasan Besir

(28), oorspronkelijk uit Turks-Koerdistan, woont in Lelystad.

Hasan komt met zijn vrienden en familie uit Lelystad om de demonstratie in Brussel bij te wonen. Hij hoopt dat de demonstraties van Nederlandse Koerden andere mensen zullen motiveren om actie te ondernemen. "Het gaat mij er vooral om dat de situatie onder de aandacht wordt gebracht. Elke vorm van steun is welkom. Ik snap dat Nederland en Europa niet grondtroepen kunnen en willen sturen. Verleen dan in ieder geval materiële steun. Laat zien dat het je niet koud laat. Wij voelen ons niet gehoord. Vrouwen worden als vee verkocht en ondertussen zet de radicalisering door. Mannen worden naar Turkije gehaald, ontvangen in de beste hotels en daar opgeleid tot djihadist. Het kan zo niet langer."

undefined

'150.000 mensen zonder huis, en de winter komt eraan'

Aliya Zengin

('mijn leeftijd hoeft niet in de krant'), oorspronkelijk uit Turks-Koerdistan, woont in Den Haag.

Aliya zet zich zo veel mogelijk in voor de Koerdische vrouwen en noemt de demonstratie in Brussel van levensbelang. "Ik heb tijd vrij gemaakt om erbij te kunnen zijn. Ik werk en ik verzorg mijn moeder en schoonmoeder, maar dit gaat nu voor. Zo veel mensen zijn in gevaar. We zijn blij met alle steun die we tot nu toe hebben gekregen, maar het kan veel beter. Bij de luchtaanvallen van Frankrijk en van de Verenigde Staten zaten we allemaal voor de tv te juichen. Hopelijk volgen er meer." Aliya wil aandacht blijven vragen voor de situatie zolang het nodig is. "Ik vrees voor wat nog gaat komen. Er zijn 150.000 vluchtelingen alleen al in Turkije, zonder huis, zonder spullen. Over een paar weken staat de winter voor de deur, wat moet er dan met die mensen gebeuren?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden