Koerden: geen Turks grondoffensief in Irak

Turkije meldt dat het met tienduizend man de grens met Irak is overgetrokken. Bronnen ter plekke spreken dat echter tegen. Ook de Iraakse minister van buitenlandse zaken Zebari denkt dat er hooguit een paar honderd Turkse militairen zijn binnengedrongen.

De Turkse operatie zou gisteravond zijn begonnen, en zou bestaan uit bombardementen op posities van de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK en een grondoffensief. De actie is bedoeld om af te rekenen met de PKK, voordat die zijn gebruikelijke lenteoffensief kan ontketenen. De PKK zou met zo’n 3000 mensen vanuit Noord-Irak operaties uitvoeren in Turkije.

Washington meldt op de hoogte te zijn van de operatie, die ’van korte duur’ zou zijn. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken noemt het ’geen best nieuws’. De Iraakse minister van buitenlandse zaken Zebari ontkent echter dat het om een grootscheepse operatie gaat. "Wat er gebeurt is dat een paar honderd Turkse militairen de grens zijn overgetrokken op zoek naar de PKK en hun bases".

Eerder hadden welingelichte journalistieke en politieke bronnen in Noord- Irak al ontkend dat de Turkse militairen de grens over zijn getrokken. Ze bevestigen wel dat er bombardementen zijn geweest op dorpen in het grensgebied. Ook de PKK-woordvoerder in Noord-Irak meldt dat dorpen in het gebied op de grens tussen Iran, Irak en Turkije gisteren en vandaag zijn bestookt. Dat gebied is in feit in handen van de PKK, de Iraaks-Koerdische autoriteiten hebben er nauwelijks macht.

En dat geldt ook voor Balanda, het gebied ten noordoosten van Amadija, waar het Turkse leger zegt de grens overgestoken te zijn. „Onmogelijk”, zegt een ex- pesjmerga die het gebied uit zijn jaren als Koerdisch strijder goed kent. In het hoge berggebied ligt nog veel sneeuw en er zijn nauwelijks wegen. Die eindigen allemaal aan de Turkse kant van de grens. „Dit is een regio waarin je alleen in kleine groepjes kunt opereren. Een leger van 10.000 man heeft tenten nodig, voedsel, benzine. Dat krijg je niet aangevoerd over de besneeuwde bergpaden.”

Inmiddels is duidelijk waarom Turkse militairen gisteren geprobeerd hebben hun basis in Barmani, in het noorden van Iraaks Koerdistan, te verlaten. Zij wilden met dertig tanks oprukken naar Balanda, zo’n 45 kilometer verderop. De opzet was vermoedelijk om de PKK-strijders daar van twee zijden in te sluiten.

In de Barmani-basis zijn sinds 1997 zo'n 400 Turkse militairen gelegerd. Plaatselijke Koerdische militairen hebben hen gisteren echter gedwongen rechtsomkeert te maken. De PKK meldt dat er bij het treffen twee Turkse militairen zouden zijn gedood, maar dat is niet bevestigd. Een Koerdische journalist meldde vanochtend dat alles er weer rustig was.

Als de berichten over het grondoffensief waar zijn, is dat voor het eerst sinds de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 dat Turkse troepen PKK-strijders op Iraakse grond proberen te treffen. Sindsdien hebben de Iraakse Koerden de bescherming van de Amerikanen, die het Turkse leger met satellietinformatie bijstaan in hun strijd tegen de PKK. De Iraakse Koerden hebben grote bezwaren tegen de Turkse bombardementen op hun grondgebied en zullen een grondoperatie niet echt kunnen waarderen. Vanuit Turkije wordt gemeld dat president Gul vanochtend zijn Iraakse ambtgenoot Talabani heeft uitgenodigd spoedig voor overleg over de ontstane situatie naar Ankara te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden