Koerden en VS heroveren grootste stuwdam van Irak

Een Koerdische strijder op de Mosul-dam Beeld ap
Een Koerdische strijder op de Mosul-damBeeld ap

De dam van Mosul in het noorden van Irak is sinds vanavond weer in handen van de Koerden in het gebied. De BBC meldt dat het strategisch belangrijke bouwwerk is heroverd op de strijders van Islamitische Staat (IS). De operatie om de dam terug te krijgen werd gisteren al ingezet door de Amerikaanse luchtmacht, die de Koerdische grondtroepen met bombardementen ondersteunde. President Obama was naar eigen zeggen bang dat de strijders van IS de dam zouden opblazen.

De dam werd begin augustus veroverd door de strijders van IS. Daardoor werd de angst voor terreurdaden van IS in Irak ineens veel groter. De dam zorgt voor een groot aandeel in de elektriciteits- en watervoorziening van de steden in Noord-Irak. Er werd gevreesd dat IS die steden lam zou kunnen leggen door stroom en water af te sluiten. Ook zouden de rebellen de dam kunnen opblazen en op die manier een groot gebied onder water zetten.

Volgens de Koerdische bronnen die de herovering meldden, is er fel gevochten om de dam. De peshmerga's (Koerdische strijders) kregen onder andere te maken met bermbommen en zelfmoordterroristen. Bij de gevechten van zondag werden in ieder geval 19 voertuigen van IS vernietigd.

Bang voor opblazen
President Barack Obama van de Verenigde Staten was naar eigen zeggen bang voor het opblazen van de Mosul-dam door de strijders van IS. Dat was voor hem de reden om toestemming aan de Amerikaanse luchtmacht te geven voor bombardementen bij de dam in Irak. Dat heeft Obama aan het Amerikaanse congres verklaard volgens een woordvoerder van het Witte Huis. Obama wilde daarmee zowel Amerikaanse als Iraakse burgers beschermen.

'Het opblazen van de Mosul-dam zou het leven van een groot aantal Iraakse burgers bedreigen. Daarnaast ook dat van Amerikaanse burgers, inclusief de Amerikaanse ambassade in Bagdad', aldus het Witte Huis. 'Deze operaties worden niet vaak uitgevoerd en altijd in overleg met de Iraakse regering.'

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld AP
Beeld AP

Yezidi's worden getraind
Naast vechten zouden Koerdische militanten in Syrië bezig zijn met het trainen en bewapenen van honderden yezidi-vrijwilligers die in Irak tegen de soennitische terroristen van Islamitische Staat (IS) willen strijden. Dat heeft een medewerker van persbureau Reuters vandaag ontdekt, nadat hij een van de trainingskampen vlakbij de grens met Iraaks Koerdistan bezocht. De yezidi-vrijwilligers worden dagenlang opgeleid in het gebruik van wapens en in vechttactieken voordat zij teruggaan naar Irak om tegen IS te vechten.

Dat de Koerden, de westerse wereld en de yezidi's ogenschijnlijk in de verdrijving van de IS een gezamenlijk belang hebben wil overigens niet zeggen dat de Koerden en de westerse wereld ineens op één lijn zitten. Zo benadrukte Frank-Walter Steinmeier, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, in de krant Bild am Sonntag dat een onafhankelijk Koerdistan er voorlopig niet in zit.

Hulpgoederen
Ondertussen komt de extra noodhulp voor yezidische ontheemden in Noord-Irak langzaam op gang. Een eerste lading uit Duitsland met onder meer voedingsmiddelen en medicijnen is vandaag in de stad Arbil afgeleverd. Morgen vliegt er vanaf Eindhoven ook een Nederlands toestel met bijvoorbeeld dekens, voedsel en lampen naar de Noord-Iraakse stad.

De goederen die in Arbil aankomen worden door Ocha, een organisatie van de Verenigde Naties voor humanitaire hulp, verder verspreid. De mensen van Ocha kunnen weer het Sinjar-gebergte in, dat tot voor kort door strijders van de Islamitische Staat (IS) was omsingeld. De situatie in het gebied, waar de yezidi's zich hadden teruggetrokken, is de laatste dagen aanzienlijk verbeterd.

De Nederlandse regering was al langer van plan om hulp te gaan leveren, maar wilde eerst de goederen naar de Verenigde Arabische Emiraten brengen. Vanuit dat land zou het dan door de Australische luchtmacht worden gedropt boven het gebergte. Door de verbetering van de oorlogssituatie is die tussenstop niet meer nodig en kunnen de goederen rechtstreeks naar Arbil worden gebracht. Dat meldde minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) gisteren.

Yezidi's rennen naar een helikopter met hulpgoederen Beeld epa
Yezidi's rennen naar een helikopter met hulpgoederenBeeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden