Koerden en Amerikanen komen yezidi's te hulp

Duizenden yezidi's uit Sinjar zijn de afgelopen week op de vlucht geslagen voor het geweld van terreurgroep Isis. Beeld getty
Duizenden yezidi's uit Sinjar zijn de afgelopen week op de vlucht geslagen voor het geweld van terreurgroep Isis.Beeld getty

Na dagen van wanhoop en paniek gloort er een klein beetje hoop voor de yezidi's die vastzitten in de bergen bij Sinjar. Koerdische troepen hebben een doorgang naar de berg gemaakt en zijn begonnen met een reddingsactie om de ingesloten families weg te halen. Inmiddels zijn zeker 5000 yezidi's geëvacueerd naar de autonome Koerdische regio in het noorden van Irak.

Volgens een woordvoerder van het Koerdische leger verlopen de reddingswerkzaamheden goed, maar is er meer hulp nodig om de evacuatie van de door Isis omsingelde yezidi's te versnellen. Veel ouderen en kinderen zijn al omgekomen door honger, dorst en de verzengende hitte in het droge gebergte. De yezidi's waren de bergen in gevlucht uit angst voor de oprukkende rebellen van terreurgroep Isis, die de religieuze minderheid als duivelsaanbidders ziet. Het yezidisme is een van de oudste religies uit het Midden-Oosten en combineert elementen uit het christendom, de islam en heidense geloven.

De doorgang naar de bergen zou mogelijk zijn gemaakt door de Amerikaanse luchtaanvallen op Isis. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voerden gisteren opnieuw aanvallen uit op vier militaire doelen van Isis in de buurt van de Iraakse plaats Sinjar. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie was de operatie geslaagd. "Bemande en onbemande vliegtuigen hebben onder meer een gepantserd transportvoertuig geraakt", aldus een verklaring.

Daarnaast heeft het Amerikaanse leger gisteravond nieuwe pakketten met water en voedsel gedropt boven de bergen van Sinjar, waar naar schatting zo'n 40.000 yezidi's in het nauw gedreven zijn. Strijders van Isis dreigden eerder met het vermoorden van ruim 300 gezinnen als ze zich niet tot de islam zouden bekeren.

In de autonome Koerdische regio in het noorden van Irak bevinden zich volgens de Verenigde Naties meer dan 600.000 vluchtelingen. Er zijn inmiddels 380.000 Irakezen op de vlucht geslagen voor Isis en 230.000 mensen zijn overgestoken naar Koerdisch gebied om de burgeroorlog in buurland Syrië ten ontvluchten. Volgens de VN zijn alleen al deze week 200.000 Irakezen van huis en haard verdreven, waarbij vooral de religieuze minderheden als christenen en yezidi's het moeten ontgelden. Het Amerikaanse leger heeft laten weten in samenwerking met de Iraakse regering en de Verenigde Naties voorlopig door te gaan met het verlenen van humanitaire hulp.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden