Koerden bevrijden Laura uit 'de hel'
Voor de tweede keer in vijf maanden tijd hebben Koerdische mariniers met een commando-actie een jonge, westerse vrouw uit IS-gebied bevrijd. Hun verhalen tonen veel overeenkomsten.
De 21-jarige Nederlandse Laura is de tweede jonge vrouw in vijf maanden die door Koerdische mariniers is gered uit gebied dat bezet wordt door Islamitische Staat (IS), in de buurt van hun bolwerk Mosul. De jonge vrouw uit Leidschendam bracht tien maanden door 'in een hel', zo vertelde ze dinsdag na de bevrijding aan het Koerdische tv-station K24.
De Koerdische veiligheidsdienst KRSC meldt de Nederlandse in hechtenis te hebben en met de Nederlandse autoriteiten te bespreken hoe de vrouw veilig naar Nederland kan terugkeren.
Meegelokt
Laura ontkwam met haar twee kinderen aan de hel waarin ze zei te hebben geleefd en waaraan ze naar haar zeggen iedere dag probeerde te ontsnappen. Ze zegt dat haar vader contact heeft opgenomen met de Koerdische strijdkrachten en zo de bevrijdingsoperatie in gang heeft gezet.
Ze verklaarde dat ze door haar man, een Palestijnse Nederlander, met haar twee kinderen (van vier en een jaar oud) was meegelokt de Syrische grens over, zonder dat ze zich daarvan bewust was. Dat gebeurde toen ze in september in Turkije op vakantie waren en financiële hulp zouden gaan geven aan Syrische vluchtelingen in de grensregio van de twee landen.
Ze belandde in het Syrische IS-bolwerk Raqqa, waar ze werd bewaakt door 'gewapende mannen met baarden', en werd later overgebracht naar de Iraakse IS-hoofdstad Mosul.
Vergelijkbaar
Dat verhaal lijkt op dat van de zestienjarige Zweedse Marlin. Die werd in februari bij een soortgelijke operatie bevrijd, ook in de omgeving van Mosul. De KRSC meldde toen dat dit was gebeurd op verzoek van haar ouders.
Ook zij verklaarde tegenover de media dat ze door haar vriend het IS-kalifaat was binnengelokt. Ze zei dat ze voor aankomst zelfs geen idee had van de islam.
De Nederlandse Laura daarentegen heeft zich op haar zeventiende bekeerd, en was getrouwd met een moslim met wie ze in Leidschendam woonde tot hun vertrek in september. Tegenover K24 vertelde ze dat haar man erg agressief was en de buren zelfs de politie waarschuwden vanwege huiselijk geweld. Maar ze niet wilde scheiden omdat ze zwanger was van haar jongste kind.
Zij werd bevrijd met haar twee kinderen, van wie de oudste onlangs nabij Mosul gewond was geraakt bij een bombardement. De Zweedse Marlin moest de baby waarvan ze in IS-gebied was bevallen echter achterlaten. Over het lot van dat kind is niets bekend.
Uitzonderlijk
IS heeft enkele duizenden vrouwen geronseld als echtgenotes voor de strijders en als moeders voor de volgende generatie. Sommigen wisten te vluchten. Het uitzonderlijke is dat Marlin en Laura zijn bevrijd bij een commando-actie in bezet gebied. Hoe dat voor de Nederlandse vrouw en haar kinderen precies in het werk is gegaan, wil de Koerdische veiligheidsdienst niet zeggen.
De woordvoerster van de KRSC meldt dat er nu een procedure wordt gevolgd die verband houdt met het feit dat Laura getrouwd was met een strijder van Islamitische Staat. In Erbil wordt algemeen aangenomen dat ze eerst uitvoerig wordt verhoord over wat ze heeft gezien in het kalifaat, voordat ze aan Nederland wordt overgedragen.
De timing van haar bevrijding zou verband kunnen houden met toegenomen militaire activiteit in de regio waar ze verbleef, ter voorbereiding op de slag om Mosul die binnenkort wordt verwacht.