Koenders wil snel een nieuwe Navo-top, en dan wel met Trump

null Beeld anp
Beeld anp

Als Donald Trump straks op 20 januari president is, moet er snel weer een Navo-top worden gehouden, zei minister Bert Koenders dinsdag in Brussel voor aanvang van overleg met de Navo-ministers van Buitenlandse Zaken. "Ik vind dat belangrijk omdat de geopolitieke situatie zo instabiel is."

De recente verkiezing van Donald Trump zorgt ervoor dat het overleg van vandaag deels in het teken staat van koffiedik kijken. Trump heeft aangekondigd dat hij het één en ander wil gaan veranderen aan de trans-atlantische samenwerking, maar hij is er zelf nog niet bij om toe te lichten wat nu precies zijn plannen zijn.

Trump wil onder andere dat de Europese bondgenoten meer bijdragen aan hun eigen verdediging. Tijdens zijn verkiezingscampagne lonkte hij bovendien opzichtig naar de Russische leider Poetin; wat zijn koers ten opzichte van Rusland wordt is nog de vraag.

In ieder geval zal zijn stijl van diplomatie een breuk betekenen met het verleden: diplomaten werden de afgelopen tijd verrast door enkele informele telefoongesprekken die Trump met wereldleiders voerde. Vooral het gesprek met de Taiwanese president Tsai Ing-Wen zorgde voor verwarring; het is al decennia lang gebruikelijk dat de VS geen officiële contacten met de Taiwanese regering.

Niet vooruitlopen

Koenders wilde niet vooruitlopen op het beleid van Trump. Maar de minister gaat ervan uit dat ook hij een aanval op één Navo-land als een aanval op allen beschouwt. "Ik heb er alle vertrouwen in dat het zo blijft." Trump liet eerder doorschemeren dat dit uitgangspunt voor hem niet zo heilig is.

De gevolgen van Trumps verkiezing zijn dinsdagavond een belangrijk gespreksonderwerp tijdens het diner van de NAVO-ministers. Ook de relatie met Rusland wordt dan besproken.

Samenwerking tussen de EU en Navo is de beste manier om de kracht van de trans-Atlantische relaties te tonen en twijfels daarover weg te nemen, zei secretaris-generaal van de Navo Jens Stoltenberg. Hij ziet ernaar uit om Trump in Brussel te ontvangen en 'te praten over de uitdagingen waar we voor staan.''

De EU en de Navo stemmen dinsdag in met veertig 'concrete' maatregelen die de samenwerking op zeven terreinen verdiept. Het betreft onder meer operaties op zee en de strijd tegen cyberaanvallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden