Update

Koenders waarschuwt voor ongelukken in lucht

Bert Koenders Beeld anp
Bert KoendersBeeld anp

Door de onaangekondigde vluchten van Russische militaire vliegtuigen in het westerse luchtruim neemt de kans op incidenten aanzienlijk toe. Daarvoor waarschuwde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag op de Parlementaire Assemblee van de NAVO die bijeen is in Den Haag.

,,De kans op ongelukken in de lucht is aanzienlijk. Dit onverantwoordelijk gedrag moet stoppen'', zei hij in een toespraak in het World Forum waar 350 parlementariërs uit de NAVO-lidstaten tot en met maandag bijeen zijn. Hij vreest voor ,,fouten'' die in dit soort situaties gemaakt kunnen worden. De afgelopen jaren zijn de Russische strijdkrachten een stuk actiever geworden in het internationale arena. Veel vaker vliegen militaire vliegtuigen van Rusland door westers gecontroleerd luchtruim. Het is volgens de bewindsman ,,risicovol'' en moet worden voorkomen.

Nederlandse F-16' s die het luchtruim van de Baltische staten in de gaten houden, onderschepten onlangs een Russisch militair transportvliegtuig. Het Kremlin wordt steeds agressiever en ,,dat begint te irriteren'', reageerde minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) toen.

Koenders benadrukte dat het Westen met de Russen in dialoog moet blijven. ,,Zelfs op het meest moeilijke moment moet je blijven praten.'' Hij pleit er daarom voor om de NAVO-Rusland Raad weer bijeen te roepen. Maar daartegen bestaat weerstand tegen bij ,,veel landen'', voegde hij eraan toe.

De relatie met Moskou is niet meer ,,business as usual'', aldus Koenders. Vorig jaar vierden Nederland en Rusland nog het vriendschapsjaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden