Koenders vraagt olielanden meer hulp

Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking in Doha. (AFP)

De olieproducerende Arabische landen kunnen veel meer doen aan de bestrijding van armoede en klimaatproblemen. Dat heeft minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking zondag gezegd op de tweede dag van de VN-conferentie ’Financing for Development’ in Doha in het emiraat Qatar.

Koenders wees erop dat landen in de Arabische wereld minder dan 0,1 procent van hun bruto nationaal product (bnp) geven aan ontwikkelingssamenwerking. Dat is het laagste percentage van alle rijke landen. Volgens de bewindsman kunnen deze landen ook veel meer doen aan humanitaire hulp.

„Het Wereldvoedselprogramma komt honderden miljoenen dollars tekort om noodhulp te geven aan slachtoffers van droogte en geweld in de Hoorn van Afrika. Waarom zouden Arabische landen dat niet kunnen betalen”, zei Koenders.

De gastheer van de VN-conferentie, de emir van Qatar, zei echter bij de opening dat er grenzen zijn aan wat olieproducerende landen kunnen bijdragen aan ontwikkelingshulp. „De Westerse landen hebben niet het recht anderen te verplichten een grotere bijdrage te leveren, terwijl zij zelf hun verplichtingen niet nakomen”, aldus de emir.

Koenders deed daarop een beroep op zowel Westerse als olieproducerende landen in de Arabische wereld om zoals afgesproken de ontwikkelingshulp te verdubbelen om de zogeheten millenniumdoelen van de Verenigde Naties te halen. Koenders vindt dat arme landen niet de dupe mogen worden van de huidige financiële crisis.

De minister verwacht dat in de eindverklaring van de VN-conferentie landen moeten aangeven wanneer zij de internationale norm van 0,7 procent van het bnp voor ontwikkelingssamenwerking bereiken. Hij is tevreden over de toezegging van de Franse president Nicolas Sarkozy dat de EU-landen in 2015 0,7 procent van hun bnp aan ontwikkelingshulp zullen geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden