Koenders slaat alarm om Aleppo

Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders. Beeld anp

Nu troepen van de Syrische president Assad de door rebellen beheerste stad Aleppo omsingelen, kan en mag de wereld niet lijdzaam toezien hoe de 300.000 inwoners verstoken dreigen te raken van voedsel en medicijnen. In een ingezonden stuk in de Britse krant The Independent en de Volkskrant slaat minister Bert Koenders (PvdA, buitenlandse zaken) vandaag alarm.

Volgens Koenders heeft Assad Aleppo 'feitelijk belegerd' en is haast geboden om inwoners van de hongerdood te redden. De VN willen Aleppo via tijdelijke corridors bevoorraden. Rusland, de belangrijkste bondgenoot van het bewind, zou dat voorstel in de Veiligheidsraad kunnen blokkeren nu Assad bewoners juist oproept de stad via corridors te verlaten. Tientallen mensen zouden daar gehoor aan hebben gegeven, berichtten Syrische staatsmedia dit weekend.

Er bestaat volgens Koenders 'een reëel risico dat de naam Aleppo opnieuw synoniem wordt voor het falen van de internationale gemeenschap'. Worden de betrokken landen het nu niet snel eens over het leveren van noodhulp aan de al zwaar getroffen stad, dan vreest Koenders voor nieuwe dramatische hoofdstukken in de wereldgeschiedenis.

Internationale druk
Volgens Koenders kan 'alleen met internationale druk een grotere ramp worden voorkomen'. Hij wijst op het akkoord van begin dit jaar dat ertoe leidde dat de strijdende partijen een paar maanden de vijandelijkheden staakten. Dat maakte het mogelijk een miljoen Syriërs van noodhulp te voorzien, benadrukt hij.

De VS en Rusland geven met hun gesprekken over Syrië het goede voorbeeld, vindt de minister, maar zij zouden zich niet eenzijdig op de bestrijding van organisaties als IS en Jabat al-Nusra moeten richten. Dat 'versterkt het misleidende verhaal van het Assad-regime dat het extremisme de wortel is van het conflict in Syrië, waarmee voorbij wordt gegaan aan het feit dat het regime dagelijks bruut geweld gebruikt tegen zijn eigen bevolking'.

Koos van Dam, Koenders' oud-gezant in Syrië, riep dit weekend in NRC Handelsblad juist op om met Assad te praten. "Voor een vreedzame oplossing heb je contact nodig met alle partijen." Volgens hem denkt het Westen 'puur ethisch, in termen van rechtvaardige oplossingen' - onhaalbaar. "Pragmatisch beleid is soms ethischer dan puur ethisch beleid."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden