Koenders niet naar Somalië wegens bedreigingen

Een van de redenen waarom de voorgenomen reis van minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) naar Somalië niet doorgaat, heeft te maken met de nog te verschijnen anti-Koranfilm van PVV-Kamerlid Geert Wilders.

Koenders laat zich niet snel door veiligheidsdiensten ontmoedigen, maar volgens hem is er nu sprake van directe bedreigingen. Dat zei de minister vrijdag in een interview op radio 1.

Volgens Koenders heeft zijn collega Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) „absoluut gelijk dat de veiligheidsrisico's in de wereld groot zijn”. Verhagen had Wilders eerder deze week gevraagd de film niet uit te zenden vanwege de bedreigingen jegens het Nederlands bedrijfsleven, militairen en andere Nederlanders in het buitenland. Verhagen noemde uitzenden van de nog onbekende film „onverantwoordelijk”. Koenders benadrukte vrijdag echter dat hij een groot voorstander is van de vrijheid van meningsuiting en zei dat „je je niet moet laten intimideren”.

Koenders zal volgende week wel Ethiopië en Eritrea bezoeken. Dat bezoek in de Hoorn van Afrika komt op een spannend moment. De afgelopen weken laaide het grensconflict tussen beide landen weer op. Na een bloedige oorlog tussen 1998 en 2000 is daar een wankel bestand, waarop de VN-macht UNMEE sindsdien toezicht houdt.

De tweeduizend blauwhelmen moeten de 1000 kilometer lange grens bewaken maar Eritrea zou hun werk belemmeren door voedsel en brandstof tegen te houden. Eritrea ontkent dat maar de VN-Veiligheidsraad, die de UNMEE-missie onlangs met een half jaar verlengde, maakt zich grote zorgen. Onlangs kwam de raad nog in spoedzitting bijeen over de kwestie.

Een groot aantal blauwhelmen heeft zich inmiddels teruggetrokken uit het grensgebied en zit nu in de Eritrese hoofdstad Asmara. Koenders zal de situatie bespreken met de Ethiopische premier Meles Zenawi in Addis Abeba en, einde van de week, met de Eritrese president Isaias Afeworki in Asmara. Ook praat de bewindsman met commandanten van de UNMEE ter plekke.

In Ethiopië, een belangrijke ontwikkelingspartner, zal Koenders onder meer de humanitaire situatie bekijken in de opstandige Ogaden-regio. Daar voerde de Ethiopische luchtmacht in november bombardementen uit op nomadische dorpen in een poging rebellenbewegingen tegen te houden.

Het Ethiopische bewind claimde zeker honderd rebellen te hebben gedood en velen gevangen te hebben genomen. Addis Abeba beschuldigt aartsvijand Eritrea ervan het Ogaden Nationale Bevrijdindsfront (ONLF), dat vecht voor onafhankelijkheid van de olie- en gasrijke regio, te ondersteunen.

Koenders spreekt in Ethiopië ook met oppositieleiders en vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisties. Daarnaast ontmoet hij de voorzitter van de commissie van de Afrikaanse Unie, Alpha Omar Konaré. Verder bezoekt Koenders projecten die met Nederlands geld worden gesteund en praat hij met Nederlandse bloementelers over het ondernemingsklimaat.

Ook bezoekt de bewindsman kort een vluchtelingenkamp in Jemen, omdat veel Somaliërs via de Golf van Aden daar naartoe zijn gevlucht. Somalië wordt overspoeld door geweld. Buurland Ethiopië ondersteunt met militairen het wankele bewind in Mogadishu. Het Nederlandse kabinet overweegt een marinefregat in te zetten voor de kust van Somalië om het transport van humanitaire hulpgoederen te beschermen tegen piraterij. Binnenkort valt een besluit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden