Opinie

Koenders, maak je hard voor een kernwapenvrije wereld

null Beeld epa
Beeld epa

Nooit zullen Noriko Sakashita uit Hiroshima en Takaaki Morikawa uit Nagasaki de dag vergeten waarop de atoombom hun leven voorgoed veranderde. De verwoestende vuurstorm. De mensen bij wie het vel letterlijk van het lichaam afviel. Het doodsbange geschreeuw om hulp, om water.

Noriko en Takaaki verloren huis, haard en familieleden, liepen schade op aan hun gezondheid en moesten net als honderdduizenden andere mensen een nieuw leven opbouwen in een verwoeste stad. Ook generaties na hen kampten met de gevolgen van de bommen.

Onlangs spraken Noriko en Takaaki over hun huiveringwekkende ervaringen met respectievelijk Tweede Kamerleden en minister Koenders. Hun dringende oproep aan de Nederlandse regering: doe wat in uw macht ligt om te zorgen dat 'Hiroshima' en 'Nagasaki' nooit meer kunnen gebeuren, en stem eind deze maand vóór de VN-resolutie die oproept onderhandelingen te starten voor een wereldwijd verbod op kernwapens.

Deze resolutie maakt voor het eerst concreet de weg vrij naar een kernwapenvrije wereld. Nederland is altijd tweeslachtig geweest ten opzichte van kernwapens: vóór ontwapening, maar tegen onderhandelingen over een verbod dat dit mogelijk kan maken. Samen met Noriko en Takaaki roepen wij minister Koenders op om deze keer de juiste keuze te maken, zowel democratisch als humanitair gezien, en voor de VN-resolutie te stemmen.

Jan Gruiters is algemeen directeur van vredesorganisatie Pax

Meerderheid

Met hun oproep staan de twee Japanners namelijk niet alleen. In april gaf de Tweede Kamer via de motie-Servaes c.s. de regering de opdracht onderhandelingen te steunen over een wereldwijd verbod op kernwapens. Uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking van kernwapens af wil. Meer dan 45.000 mensen zetten hun handtekening onder een burgerinitiatief tegen kernwapens.

De steeds luider klinkende roep om werk te maken van ontwapening is niet vreemd: kernwapens staan immers weer in het middelpunt van de belangstelling. Nucleair wapengekletter is allang geen Koude Oorlog-verschijnsel meer. Noord-Korea en Rusland dreigen openlijk met kernwapens, en ook de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump sluit het gebruik van kernwapens niet uit. Barack Obama heeft 1000 miljard dollar gereserveerd voor de modernisering van het Amerikaanse kernwapenarsenaal. De lijst met (bijna-) ongelukken met kernwapens is bovendien indrukwekkend lang en angstaanjagend.

Zo lang we vasthouden aan die 15.000 kernwapens in de wereld, die tot duizend keer krachtiger zijn dan de bommen op Hiroshima en Nagasaki, lopen we de kans dat het op een dag bedoeld of onbedoeld mis gaat. In dat geval staan artsen en andere hulpverleners machteloos. De straling die vrijkomt bij de ontploffing van een atoombom maakt het hun onmogelijk het rampgebied te betreden.

Onacceptabel, ongewenst, illegaal

Het non-proliferatieverdrag uit 1968 stond een select groepje landen toe kernwapens te houden op voorwaarde dat zij zich zouden inzetten voor volledige ontwapening. Die ontwapening strandt op onwil, op angst, op de populaire en merkwaardige overtuiging dat de wereld veiliger is als landen elkaar met massavernietigingswapens in een dubieus evenwicht houden.

Een wereldwijd verbod op de productie, bezit en het gebruik van kernwapens geeft deze wapens het stigma dat ze verdienen: onacceptabel, ongewenst, illegaal. Het is de enige manier op weg naar de ontwapening die ook minister Koenders zegt te willen.

Nederland heeft een unieke positie als het om kernwapens gaat. Het bezit deze wapens zelf niet, maar is wel gastheer voor de Amerikaanse kernwapens op luchtmachtbasis Volkel. En waar minister Koenders wijze woorden spreekt over de noodzaak om te komen tot totale eliminatie van kernwapens, is dat in het stemgedrag van Nederland tot nu toe niet terug te zien. Zo stemde Nederland zich in augustus nog tegen de aanbeveling uit een VN-werkgroep om te gaan onderhandelen over een verbod op kernwapens.

Mooie erfenis

Het is hoog tijd dat Nederland kiest aan welke kant het wil staan: hand in hand met de kernwapenmachten, die vast willen blijven houden aan deze massavernietigingswapens, of juist optrekken met de inmiddels meer dan 120 VN-lidstaten die willen onderhandelen over een verbod.

Wij roepen minister Koenders op om het laatste te doen. In zijn laatste halfjaar als minister zou hij daarmee een besluit nemen dat helpt om de wereld veiliger te maken, en daarmee een mooie erfenis achterlaten voor zijn opvolger op het ministerie. En minstens zo belangrijk: hij zou de wens van de Tweede Kamer en de meerderheid van de Nederlandse bevolking uitvoeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden