Koenders in Turkije: Geen inmenging in Nederland

Minister Bert Koenders van buitenlandse zaken (L) en zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu in Ankara. Het is voor het eerst sinds de mislukte militaire staatsgreep medio juli dat een Nederlandse bewindspersoon Turkije bezoekt. Beeld ANP
Minister Bert Koenders van buitenlandse zaken (L) en zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu in Ankara. Het is voor het eerst sinds de mislukte militaire staatsgreep medio juli dat een Nederlandse bewindspersoon Turkije bezoekt.Beeld ANP

Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders is vandaag in Ankara voor overleg over de opgelopen spanningen tussen Nederland en Turkije. Hij hield de Turkse regering onder meer voor dat Nederland geen Turkse inmenging wil in Nederlandse aangelegenheden.

De verhoudingen tussen Nederland en Turkije staan onder druk sinds de militaire coup van half juli. Turkije greep daarna in eigen land hard in en arresteerde niet alleen de betrokken militairen maar ook vele duizenden burgers. Onder hen veel aanhangers van de beweging van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die er door de Turkse regering van wordt beschuldigd de staatsgreep te hebben georganiseerd.

In een gesprek dat minister Koenders vanochtend had met zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu, zette Koenders kritische kanttekeningen bij de manier waarop in Turkije is gereageerd.

Volgens Koenders zijn er grenzen aan hoe ver het Turkse optreden kan gaan. "Het is begrijpelijk dat Turkije maatregelen neemt tegen coupplegers, maar dit mag nooit reden zijn om de beginselen van de rechtsstaat en de democratie overboord te gooien", aldus de bewindsman.

Minister Cavusoglu reageerde volgens Turkse media op zijn beurt kritisch. Als het buitenland Turkije de les leest over democratie en de rechtsstaat wordt dit volgens Cavusoglu niet gezien als inmenging in binnenlandse aangelegenheden, maar als Turkije zijn mening geeft over Turken in het buitenland wordt dit wel als inmenging gezien. Cavusoglu noemt dit meten met twee maten.

Minister Koenders en zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu. Beeld ANP
Minister Koenders en zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu.Beeld ANP

Omstreden brief
Turkije bemoeit zich ook met de Turkse gemeenschappen in het buitenland. In Nederland gebeurde dat onder meer via een omstreden brief van de Turkse consul-generaal aan burgemeesters in de regio Rotterdam. Daarin schreef de Turkse diplomaat de burgemeesters voor hoe zij moesten omgaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering.

De Turkse inmenging werd afgelopen zaterdag al op het hoogste niveau besproken toen premier Rutte belde met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Rutte zei tegen Erdogan dat ons land geen Turkse bemoeienis met onze binnenlandse aangelegenheden tolereert. De premier vroeg de Turkse president ook hulp om dat te voorkomen.

Koenders heeft deze zorgen ook vandaag weer overgebracht. "Geweld en intimidatie, tegen wie dan ook, zijn op Nederlandse bodem onacceptabel", zei de minister. "Bovendien blijf ik benadrukken dat wat er in de Nederlandse samenleving gebeurt, een zaak voor Nederland is. Daar hebben buitenlandse regeringen niets over te zeggen."

Volgens Cavusoglu is er geen sprake van Turkse bemoeienis. Hij liet weten dat de Turken in het buitenland hun emoties moeten kunnen uiten, maar er moet volgens hem wel worden gestreefd naar harmonie in de samenleving. Acties moeten bovendien binnen de grenzen van de wet plaatsvinden.

Ook het pleidooi van Erdogan om de doodstraf in Turkije weer in te voeren doet de relatie tussen beide landen geen goed. Nederland is daar fel op tegen. Het is voor het kabinet een rode lijn; toetreding van Turkije tot de EU wordt daardoor onmogelijk, liet minister Koenders weten.

Koenders kreeg ook een rondleiding door het Turkse parlementsgebouw dat door de coupplegers werd beschoten. Beeld AFP
Koenders kreeg ook een rondleiding door het Turkse parlementsgebouw dat door de coupplegers werd beschoten.Beeld AFP

Eerste bezoek

Koenders ontmoet vandaag in Ankara verder de Turkse premier Binali Yildirim en de voorzitter van het parlement Ismail Kahraman, beiden van de AK-partij van president Erdogan. Hij bezoekt ook het parlementsgebouw in de Turkse hoofdstad dat tijdens de couppoging zwaar beschadigd raakte. Het is voor het eerst sinds de mislukte militaire staatgreep van half juli dat een Nederlandse bewindspersoon in Turkije is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden