Koenders had 'stevig' gesprek in Moskou
Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders heeft gisteravond in Moskou een 'stevig' gesprek gehad met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Het onderhoud ging vooral over de ramp met vlucht MH17. Het was voor het eerst sinds de vliegramp in juli vorig jaar dat een Nederlandse minister in de Russische hoofdstad was.
Na afloop van de ontmoeting met Lavrov liet Koenders in een verklaring weten dat het een lastig gesprek was geweest.
"Het zijn geen gemakkelijke gesprekken omdat we het op veel punten oneens zijn", aldus Koenders. Volgens hem heeft de Russische bewindsman "opnieuw bevestigd dat Rusland onverminderd staat achter wat eerder is afgesproken in resolutie 2166". Die resolutie van de VN-Veiligheidsraad eist dat de daders worden berecht.
De Boeing 777 van Malaysia Airlines stortte op 17 juli vorig jaar neer in het oosten van Oekraïne. Enkele maanden daarvoor was in die regio een conflict begonnen tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense regeringsleger dat nog steeds voortwoedt. Het toestel is mogelijk neergehaald door pro-Russische rebellen met een door Rusland geleverde Buk-raket, maar Moskou ontkent elke betrokkenheid hierbij. Alle 298 passagiers, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om.
"Het is onze taak om ervoor te zorgen dat al het mogelijke gedaan wordt om de aandacht van de internationale gemeenschap gericht te houden op de MH17", aldus Koenders. "Dat zijn we verplicht aan de slachtoffers en hun geliefden."
Rusland heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over het onderzoek naar de oorzaak van de ramp door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), waarvan het eindrapport in oktober wordt verwacht. Moskou klaagt onder meer over gebrek aan transparantie.
Koenders en Lavrov spraken ook over de sanctielijst die Rusland vorige week uitvaardigde. Daarop staan 89 mensen uit de Europese Unie, voor een groot deel politici die eerder steun hebben uitgesproken voor Oekraïne. Zij hebben een inreisverbod gekregen voor Rusland.
Er staan drie Nederlanders op de lijst: de Tweede Kamerleden Michiel Servaes van de PvdA, Louis Bontes van de Groep Bontes/Van Klaveren en VVD-europarlementariër Hans van Baalen.
Koenders heeft bij Lavrov zijn beklag gedaan over het inreisverbod en aangedrongen op "volledige transparantie". Ook wilde hij weten welke mogelijkheden het drietal heeft om bezwaar aan te tekenen tegen de maatregel.
Het Kremlin noemt het inreisverbod een gerechtvaardigde reactie op de sanctielijst die de EU heeft ingesteld na de annexatie van de Krim en de Russische inmenging in het oosten van Oekraïne.
De oorlogssituatie in Oost-Oekraïne kwam ook aan de orde in het overleg tussen Koenders en Lavrov. Daar zijn de gevechten weer opgelaaid ondanks het bestand dat de strijdende partijen in februari in Minsk sloten. Koenders heeft Lavrov nadrukkelijk gevraagd mee te werken aan uitvoering van het Minsk-akkoord.