Koenders: Dat verdubbelen van de gift wordt geen mode

Terug uit Haïti, komen Nederlandse reddingswerkers tot rust in de marinekazerne op Curaçao. (FOTO DEFENSIE)

amsterdam – - ’Nederland helpt Haïti’ wordt niet de nationale inzamelingsactie met de hoogste opbrengst. Maar minister Koenders is nu wel lijstaanvoerder als gulste gever van alle ministers van ontwikkelingssamenwerking.

In december 1998 steunde de toenmalige minister van ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens de actie na de orkaan Mitch met 9,2 miljoen euro. Dat was een record.

Koenders verdubbelde donderdagavond het bedrag dat de bevolking inzamelde voor Haïti, met een gift van 41,7 miljoen euro. „Dat verdubbelen wordt geen mode. En dit is geen stijlbreuk met het beleid van eerdere ministers. Bij een volgende ramp zal een nieuwe afweging worden gemaakt”, zegt woordvoerder Francesco Mascini namens de minister. In het verleden droegen ministers vaak maximaal 5 miljoen euro bij aan grote acties van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).

Woordvoerder Mascini: „De Nederlandse bevolking gaf heel massaal een signaal af. Dat signaal heeft de minister op deze manier willen steunen.”

Het bijzonder gulle gebaar kon, ondanks de financieel zware tijden, bij de rest van het kabinet op bijval rekenen, zei Koenders gisteren. „Nood breekt wet. Iedereen begreep dat.”

Giro 555 blijft nog open, maar met een voorlopige score van ruim 83,4 miljoen euro, zal de actie voor Haïti de opbrengst voor de inzamelingsactie na de tsunami (208,3 miljoen) niet inhalen. Overigens was er aan het eind van de tv-avond ’Actie voor Azië’, in januari 2005, 112 miljoen binnengekomen. In de maanden erna werd toen dus ook nog veel geschonken.

Koenders beschikt jaarlijks over een potje van 140 miljoen euro dat klaarligt voor noodhulp. De donderdag toegezegde 41,7 miljoen zal in drie jaar worden uitgegeven. Het geld wordt dus niet alleen gebruikt voor acute humanitaire hulp, maar ook voor de wederopbouw. Daarbij gaat het vooral om het bouwen van goede huizen en het zorgen voor goed bestuur.

Door het uitsmeren van de uitgaven over drie jaar, is er ook dit jaar genoeg geld over, als er zich andere rampen voordoen. Koenders gaf gisteren aan zich zorgen te maken over het sterk toegenomen aantal natuurrampen, waardoor vaker een beroep op de internationale gemeenschap wordt gedaan. Onder het ingezamelde geld waren veel bijdragen van gemeenten. Rotterdam gaf zes ton en de provincie Overijssel 555.000 euro. Op de vraag of het niet vreemd is dat belastinggeld wordt verdubbeld met belastinggeld zei Koenders: „Je moet het niet te ingewikkeld maken. Zo is het de beste methode.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden