Koen Verweij tegen Kjeld Nuis: de showman tegen de liefhebber

Kjeld Nuis (rechts) en Koen Verweij tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Thialf Beeld ANP
Kjeld Nuis (rechts) en Koen Verweij tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in ThialfBeeld ANP

De 1500 meter bij de mannen wordt vandaag vrijwel zeker een strijd tussen Koen Verweij en Kjeld Nuis. Beide Nederlanders maken in de aanloop een uiterst ontspannen indruk.

Het zijn twee baasjes, die hun rondjes schaatsen in de Gangneung Oval. Koen Verweij is de showman die geniet van aandacht, maar het lange tijd niet over zijn voorbereiding met de Russen wilde hebben. De man die wel even gaat laten zien dat hij ook na een paar jaar afwezigheid 'gewoon' weer naar het olympisch podium kan rijden.

Kjeld Nuis is de liefhebber die graag naar andere mannen en vrouwen kijkt die 'hem goed raken'. De Noor Havard Lorentzen rijdt hard, ziet hij. En de Japanse sprintster Nao Kodaira mist geen slag. "Er is geen enkele dame die schaatst zoals zij. Dat kan ik gewoon waarderen." Wie Nuis ziet rijden, kan zich afvragen of hij niet tè relaxed in de rondte rijdt. Het was handgeklokt, maar hij reed een dag voor de wedstrijd nog een 'vliegende' ronde in 23,4 seconden. Tenminste, dat zei hij zelf. Misschien was het nog wel harder.

Wie Nuis deze week in de olympische schaatshal ziet paraderen, zou bijna denken dat hij al jaren aan de top staat en vandaag slechts een trainingsritje over 1500 meter gaat rijden. Totaal ontspannen, alsof het hem niets uitmaakt, loopt hij rond. Net als Koen Verweij. Die maakte vooral grappen met de talloze schaatsers en schaatsters om hem heen.

Nieuwe ervaring

De kans is groot dat het op de 1500 meter een strijd wordt tussen wereldkampioen Nuis en Verweij (de nummer twee van de vorige Spelen), ook al rijden ze niet tegen elkaar. Verweij heeft het voordeel dat hij al een keer de Spelen heeft meegemaakt.

Voor Nuis (29) zijn de Spelen een nieuwe ervaring. Twee keer miste hij de kwalificatie. Eén keer omdat hij werd gepasseerd ten faveure van Jan Bos, vier jaar geleden omdat hij bij het kwalificatietoernooi de druk niet aankon. Toch valt de stress hem mee, vertelde hij gisteren. Hij was nog niet zo onder de indruk van de grootsheid van de Olympische Spelen. "Het is eigenlijk een iets groter WK afstanden."

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Kjeld Nuis maakt in Zuid-Korea zijn eerste Olympische Spelen mee. 'Het is eigenlijk een iets groter WK afstanden.' Beeld ANP
Kjeld Nuis maakt in Zuid-Korea zijn eerste Olympische Spelen mee. 'Het is eigenlijk een iets groter WK afstanden.'Beeld ANP

De man die dit seizoen vaak voor de twee Nederlanders eindigde, Denis Joeskov, is er niet bij. De Rus, die dit jaar het wereldrecord op de schaatsmijl aanscherpte, kreeg geen uitnodiging van het Internationaal Olympisch Comité. Hij werd in het verleden geschorst vanwege het gebruik van marihuana.

Nuis wilde het niet over de afwezigheid van Joeskov hebben. Tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd in Erfurt liet hij zich nog wel ontvallen, dat het fijner zou zijn geweest als hij Joeskov in een direct duel kon verslaan. In Zuid-Korea hield hij zijn antwoorden kort, vond hij het niet nodig om zich uit te spreken.

Nuis wilde liever uitleggen op welke wijze hij de spanning te lijf gaat. Zo gaat hij twee keer per dag even buurten bij de fysiotherapeut, om te vragen of zijn heup goed zit. Hij weet best dat het goed zit, maar hij gaat toch. Het is een combinatie van tijd doden en alles zeker willen weten.

Koen Verweij was er vorige week, de laatste keer dat hij over die situatie sprak, nog steeds van overtuigd dat zijn route naar Pyeongchang de juiste was geweest. Hij trainde dit seizoen met de Russen mee. "Ik heb gebruik van ze gemaakt. Meer niet."

Nuis ging ook nog in op de concurrentie. Hij noemde de Amerikaan Joey Mantia, die hij goed zag schaatsen. "En vergeet Patrick niet. Die rijdt ook echt hard." Patrick, dat is Patrick Roest, de derde Nederlander die vandaag in actie komt.

Lees hier meer over de Olympische Spelen in Pyeongchang

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden