Koen Verweij en Irene Schouten eerste namen op ‘prestatiematrix’ voor Spelen

Voor Sven Kramer zal het niet moeilijk zijn zich te plaatsen. Beeld EPA
Voor Sven Kramer zal het niet moeilijk zijn zich te plaatsen.Beeld EPA

Geert Kuiper trommelt even op de tafel. Aan de bondscoach van de schaatsers op het hoofdkantoor van de KNSB in Utrecht de taak de eerste twee namen in te vullen op de veelbesproken ‘prestatiematrix’, de leidraad die de bond gebruikt om schaatsers naar de Olympische Winterspelen te sturen. Zijn verdict: Koen Verweij en Irene Schouten.

Kick Hommes

Het matrix-woord keerde gisteren zo na vier jaar weer terug in het schaatspeloton. Omdat in Nederland veel schaatsers goed genoeg zijn om mee te doen, wordt er een wiskundige berekening aan de hand van behaalde resultaten toegepast om de startplekken te verdelen: de matrix. Dit om zo de schaatsers die de meeste kans maken op goud naar de Spelen te sturen. KNSB-directeur Arie Koops: “Bij de mannen is het dringen voor Pyeongchang, bij de vrouwen wordt het wellicht eenvoudiger om de lijst te vullen.”

Acht dagen voor het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) hoorden Verweij en Schouten dus dat ze worden gezien als de grootste kanshebber op de olympische massastart. De koffers kunnen alleen nog niet definitief worden gepakt. Daarvoor staat hun plek weer te laag in de selectievolgorde.

Zestien startplekken

Hoe dat zit? Nederland mag maximaal tien schaatsers en tien schaatssters afvaardigen naar Pyeongchang, voor in beide gevallen zestien startplekken. Die plekken staan allemaal in de matrix. Op één staat de startpositie met de grootste kans op goud, op de laagste plaats de plek met de minste kans op resultaat.

De eerste zeven startplekken zijn voor de rijders die de top-zeven van de matrix halen. Voor de andere drie plekken houdt de KNSB nog de mogelijkheid mensen aan te wijzen, voor het geval bijvoorbeeld een Sven Kramer ziek wordt.

De massastartplek staat bij de vrouwen op acht in de matrix, bij de mannen op elf. In allebei de matrixen twee plekken lager dan vooraf ingeschaald. Dit omdat er ‘een vorm van overschatting’ kan zijn op dit onderdeel, aldus KNSB-directeur Arie Koops. Moeilijke woorden voor de conclusie dat er dit seizoen slecht op is gepresteerd.

Ploegenachtervolging

De naam van Schouten is niet verrassend. Zij werd in 2015 wereldkampioen massastart en reed dit jaar twee van de drie wereldbekerfinales. Voor Verweij is dat anders. Want vooraf was de ploegenachtervolging toch het terrein van team Clafis, het team van Jillert Anema. En dan met name van de grootste troef: Jorrit Bergsma.

Alleen haalde Bergsma de afgelopen maanden zijn topvorm duidelijk niet. Hij was gefrustreerd, boos en later terneergeslagen. De resultaten bleven uit, met een bedroevende ploegenachtervolging in Heerenveen als dieptepunt. En er is nog iets anders. Kuiper: “Koen heeft een modern profiel. Afgelopen jaren is het onderdeel gegroeid en is de snelheid omhoog gegaan. Wij hebben duidelijk snelheid nodig. Daarom is het logisch dat Koen deze positie heeft.”

Vijf kilometer

Nog even over Sven Kramer: voor hem zal het niet moeilijk zijn zich te plaatsen. De tien en vijf kilometer staan bovenaan de kansenmatrix. Wel interessant: de derde startplek op de vijf kilometer staat bij de mannen als laagste ingeschaald. Koops: “We gaan voor resultaat. En maak zelf de rekensom: hoe groot is de kans op brons als de twee beste Nederlanders al rijden en Ted-Jan Bloemen ook meedoet?”

Gisteren werden ook de ‘potentiële aanwijsschaatsers’ voor de ploegenachtervolging bekendgemaakt. Bij de mannen: Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen. Bij de vrouwen Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Marrit Leenstra. De vijfhonderd meter voor dames is volgens de KNVB de afstand waar de minste kans op succes is. Alle drie de plekken staan onderaan de vrouwenmatrix.

De matrix is bepaald in overleg met de coaches. Wie er nu kritiek heeft, wijst Koops terecht. Dan hadden ze maar eerder moeten komen. En wat het voor hem simpelweg is: “De allerbesten plaatsen zich, volgende week bij het OKT.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden