Koeman zegt spelers AZ de wacht aan

Vleminckx van NEC houdt AZ-verdediger Swerts op onreglementaire wijze van de bal. (FOTO EVERT-JAN DANIÿLS, ANP) Beeld ANP
Vleminckx van NEC houdt AZ-verdediger Swerts op onreglementaire wijze van de bal. (FOTO EVERT-JAN DANIÿLS, ANP)Beeld ANP

Tegen NEC liep AZ voor de derde maal in een week tegen een nederlaag aan (0-1). Trainer Koeman kondigde aan nieuwe misstappen met hard beleid te beantwoorden.

Terwijl de spelers van AZ zich douchten in de kleedkamer van het DSB Stadion, stelde trainer Ronald Koeman hun positie ter discussie. Met het verlies tegen NEC vergooide de kern van het kampioenselftal zijn laatste beetje krediet. Nieuwe misstappen leiden vanaf nu onherroepelijk tot represailles. Ongeïnspireerd aanmodderen wordt niet langer getolereerd.

De verplichtingen in de Champions League wilde Koeman niet als mogelijke oorzaak aandragen. Een topfitte groep, net aan het seizoen begonnen, moet in staat worden geacht elke drie dagen een wedstrijd te kunnen spelen. Fysiek mocht dat geen enkel probleem opleveren. Volgens de coach kon een deel van de spelers het in mentaal opzicht niet bolwerken.

„Het moment om na te denken over wisselingen in het elftal is na deze week aangebroken”, zei Koeman met ingehouden woede. „Ik heb vastgehouden aan de ploeg en de speelwijze van het kampioensjaar. Dat hadden ze verdiend. Maar je moet langzaam ook gaan kijken of een speler individueel zijn rendement haalt.”

Waar Koeman eerder zijn vraagtekens zette bij de staat van de defensie, trok hij zaterdagavond de weerbaarheid van zijn gehele basisteam in twijfel. Vorige week tegen ADO Den Haag (2-1) verdedigde AZ knullig. In Piraeus miste de ploeg ervaring en brille voorin om Olympiakos een punt af te snoepen (1-0). De nederlaag tegen NEC weet hij aan collectieve slapte.

Een andere verklaring voor de zwakke start kon de oud-international niet vinden. De eerste twintig minuten van het duel liet AZ de tegenstander geloven in een stunt. Zo weifelend, ongeconcentreerd en vreugdeloos voerden de Alkmaarders hun taken uit. Het legde de basis voor een nieuwe zeperd. Dat NEC desondanks in die periode geen kansen afdwong, verhulde de povere instelling enigszins.

„Als je in de eerste helft zes of zeven keer buitenspel staat, ben je niet attent”, oordeelde Koeman. „Je kunt een keer te laat starten, zulke dingen gebeuren nu eenmaal, maar daar was bij ons geen sprake van. Als je wacht, stilstaat of je steeds achter de verdediging begeeft, ben je gewoon niet scherp.”

Koeman hield AZ een spiegel voor. Het fanatisme dat NEC aan de dag legde, wordt een wekelijks terugkerend fenomeen. De status die hoort bij een landskampioen werkt bij de overige clubs als een rode lap op een stier. „Dat wordt ons grootste probleem”, vertelde hij. „Teams stellen zich anders op je in.”

Met een cliché, van toepassing op AZ, omlijstte Koeman zijn conclusies. „Succes continueren is heel moeilijk, dat zie je in andere landen ook. Het kan de vorm en de beleving beïnvloeden. Ik constateer dit in algemene zin, leg dit niet specifiek bij één of twee spelers neer.”

De strijdwijze van NEC maakte zijn visie inzichtelijk voor de toeschouwers. Met fel, defensief spel wilde coach Lodeweges AZ van zijn stuk brengen. Combinatievoetbal, handelsmerk van de Alkmaarders, moest in de kiem worden gesmoord. De gedachte aan scoren moest worden uitgebannen. Met succes, zoals de ploeg aantoonde.

Koeman beschermde zijn spelers niet. Juist als een tegenstander de ruimtes klein houdt en het zicht naar het vijandelijke doel belemmert, moet de concentratie optimaal zijn en de passing loepzuiver. Zonder deze basisingrediënten kan iedere tegenstander met een vergelijkbare strategie AZ in verlegenheid brengen.

Op aanvoerder Schaars na voldeed vrijwel niemand bij de landskampioen. Clubtopscorer El Hamdaoui illustreerde dit onbedoeld. Net als in Piraeus etaleerde de Rotterdammer geen glimp van zijn klasse. Dat hij niet voortijdig naar de kant werd gehaald, dankte hij aan zijn prestaties uit verleden. Koeman: „El Hamdaoui heeft het hoogste rendement van dit team. Die wissel je niet zo maar.”

Een energiek vervolg kon het ontluisterende begin niet meer repareren. Ondanks menige kans in de slotfase, waarvan het gros voor de Zweedse debutant Elm, won NEC. Een afstandsschot van Davids, onderweg aangeraakt door Vleminckx, bezorgde AZ de derde nederlaag in zeven competitierondes. De spelersgroep is gewaarschuwd.

(Trouw) Beeld ANP
(Trouw)Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden