Koeman wil meer rendement zien

Een reeks gevarieerde aanvallen leverde PSV aan de vooravond van een nieuwe Europese campagne tegen Vitesse slechts één treffer op (1-0).

In zijn tweede thuisduel van dit seizoen moest de kampioen uiteindelijk nog alle krachten bundelen om de tijdelijke koploper te weerstaan, en zo te kunnen onttronen. Dat PSV de minieme 1-0 voorsprong op Vitesse zaterdagavond in de slotfase met man en macht diende te verdedigen, vervulde Aad de Mos met trots. De meest opvallende coach van de eerste competitieweken ging na drie zeges met Vitesse in zijn woonplaats Eindhoven niet gebukt onder de eerste nederlaag, die met draaglijke cijfers kon worden bijgeschreven.

Na een in cijfermatig opzicht volledig mislukte voorbereiding had De Mos zijn gekende bravoure hervonden door de onverwacht winstgevende opening van het seizoen. Hij had ongemerkt een weerbaar team samengesteld, betoogde hij plotseling, en in die geest sprak hij ook zaterdag lovend over zijn spelers. Of dat gerechtvaardigd is moet de komende weken blijken, nu het al te flatteuze rapport van de eerste weken al enigszins is genormaliseerd – met de aantekening bovendien dat PSV de moyennes van Vitesse beduidend ernstiger had kunnen drukken.

De schrale cijfers vertekenden de verhoudingen in het Philips-stadion, waar PSV de tegenstander in de eerste helft herhaaldelijk overrompelde. Ook De Mos verzweeg niet dat PSV in die fase ’honderdprocent kansen’ had gecreëerd.

In dat opzicht was er een groot verschil met het onlangs gewonnen duel met AZ (1-0), toen De Mos er prat op kon gaan dat de vaardiger opponent op strategische wijze was ontwapend. Zo bleek PSV bepaald niet te beteugelen.

De titelverdediger trok van leer in de aantrekkelijker stijl die trainer Ronald Koeman na het verlies van stabiele kernspelers als Cocu en Alex voor ogen staat – deels noodgedwongen, dat wel. Streng en onderkoeld stond de coach er naderhand bij stil dat een reeks van gevarieerde aanvallen slechts één treffer had opgeleverd. „We moeten meer rendement uit de kansen halen”, sprak Koeman. „Op een hoger niveau krijg je er minder en dan moet je scherp zijn.”

Het was een onverholen verwijzing naar de start van een nieuwe Champions League-campagne, woensdag in Eindhoven tegen CSKA Moskou. Zaterdag had Koeman enigszins verrassend gekozen voor de ex-AZ’er Koevermans als basisspeler in de aanval. De keuze pakte ongedacht goed uit, en niet alleen omdat Koevermans de bal al vroeg van afstand in de bovenhoek joeg (1-0). De spits had ook een acceptabel aandeel in de aanvalspatronen van PSV. Maar enkele treden hoger, in de internationale arena, lijkt dat niet van hem te mogen worden verwacht.

Toch zal Koeman met zijn offensieve kanttekening eerder hebben gedoeld op Lazovic, die zaterdag al in de eerste helft viermaal in kansrijke positie werd gemanoeuvreerd, waarvan twee keer door Koevermans. De Serviër, werklustig genoeg, kon zijn ijver opnieuw niet paren aan doelmatigheid.

Daarbij zij wel aangetekend dat Lazovic en PSV voor rust een strafschop werd onthouden door arbiter Blom, toen de spits door doelman Velthuizen opzichtig werd gevloerd.

Met het oog op de naderende internationale verplichtingen kon Koeman moed putten uit de rentree van de herstelde Farfan, als invaller. Niet dat de Peruaan in Europees verband al bijster productief is geweest – vorig seizoen niet één treffer – maar met hem erbij gaat er meer dreiging van PSV uit. Dat is voorlopig te meer welkom, daar nieuwkomer Perez zijn draai nog niet kan vinden. De Deense dertiger, die vaak een fractie te lang nodig heeft voor zijn ideeën, kan vooralsnog niet aantonen dat het heel onverstandig is geweest van Ajax om hem te laten gaan.

Ook daardoor moeten de verrassende ingevingen achter de aanvallers bovenal komen van Afellay, wiens demarrages zaterdag in de tweede helft in kracht afnamen. De Mos schreef dat graag toe aan tactische ingrepen zijnerzijds, met de Chinese invaller Yu Hai aanvankelijk als nieuwe tegenspeler voor het grote PSV-talent. Daaraan ontleende De Mos tevredenheid, al kon PSV (na verdienstelijke schoten van Swerts en Pryor en een uitbraak van Kolk vóór rust) in de tweede helft niet werkelijk worden gepijnigd. Ook doordat PSV, vond Koeman, goed had verdedigd. Maar dat was vooral een doorzichtig compliment voor zijn onvoldragen defensie nu de gangbare nationale verhoudingen zich alweer aftekenen en internationale beproevingen van een andere orde zich aandienen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden