Koeman leert Oranje alle kansen uit te buiten

Bondscoach Ronald Koeman tijdens een persconferentie in aanloop naar de wedstrijd tussen Nederland en Duitsland.Beeld ANP

Oranje is weer op de goede weg, zeggen bondscoach Koeman en de spelers graag in koor. De herinneringen gaan terug naar vijftien jaar geleden, naar wat Koeman toen met Ajax deed.

Na de nieuwe wereldkampioen, Frankrijk, treft Oranje vanavond in de Johan Cruijff Arena de vorige wereldkampioen, Duitsland. Bij de loting voor de Nations League, eind januari dit jaar, had Nederland nog geen bondscoach. Toen de grootmachten aan het vervallen Oranje waren gekoppeld, kon de eerste gedachte zijn: vind er nu nog maar één, wie brandt daar zijn vingers aan?

Enkele weken later werd Ronald Koeman in Zeist gepresenteerd. Hij grijnsde zijn karakteristieke grijns, en is dat sindsdien blijven doen. “Het is allemaal niet zo slecht, en zij zijn niet zo goed”, zei hij deze week.

Het is de prestatietrainer Koeman ten voeten uit. Dat woord heeft in Nederland, met zijn meer dan eens irreële hang naar (alleen maar) mooi voetbal, een negatieve lading – of het heeft dat lang gehad. Koeman trok zich er al nooit iets van aan, en nu mag hij de aangewezen man worden genoemd voor de klus: Oranje weer laten aanklampen.

Geduld en heel veel compassie kan hij niet hebben. Na vijf oefenwedstrijden met wisselende resultaten leed Oranje vorige maand een draaglijke 2-1 nederlaag bij Frankrijk. In de tweede helft had Oranje optisch redelijk gelijke tred kunnen houden met de wereldkampioen, die niet voluit ging – dat natuurlijk wel. Koeman sprak al streng over verdedigende missers, maar hij stelde ook dat Oranje weer wat kleur op de wangen had gekregen.

Kleur op de wangen

Maar dat kan hem nu al nauwelijks genoeg meer zijn, stiekem denkend natuurlijk ook aan de verwarring in Duitsland na het mislukte WK. “Je speelt om resultaat te halen”, zei ­Koeman ten overvloede. “Het gaat wel om de Nations League, om resultaat, niet om alleen kleur op de wangen te krijgen, om mee te doen. Het moet worden omgezet in resultaat.”

Wie weet, is daar kans op tegen Duitsland – méér op voorhand in elk geval dan tegen de Fransen. De sluwe Koeman is van het slag dat predikt dat je ook de kleinste kans moet trachten uit te buiten. Dat moet voorlopig de strategie zijn bij Oranje, de denkwijze. Een structurele plek terug in de top, dat is voor de niet bovenmatig getalenteerde ploeg te veel gevraagd. Maar Koeman daagt Oranje graag uit om te prikken, om lastig te zijn voor de tegenstander, om zo langzamerhand weer iets beter te kunnen worden.

Er dient zich enig talent aan, dat kan een meevaller zijn. Ajacieden en PSV’ers, ze worden bovendien beproefd op het voor hen én de bondscoach best denkbare podium, de Champions League. Ooit had Koeman bij Ajax tal van ruwe talenten onder zijn hoede. Hij schopte het ermee, in het seizoen 2002-2003, tot de kwartfinale van de Champions League. Dat prille Ajax speelde gelijk bij Arsenal en Valencia, won bij Olympique Lyon, tactisch geprepareerd én uitgedaagd door Koeman.

Het 1-1 gelijkspel van Ajax bij Bayern München, anderhalve week geleden, was voor hem een mooi recent voorbeeld. Het deed in veel opzichten denken aan hetzelfde resultaat, ruim vijftien jaar geleden, bij Arsenal, én aan Koemans houding toen. De sfeer was dat Ajax er niet eens heen hoefde te gaan: onbegonnen werk. Koeman haalde de schouders op, wees er bedaard op dat het de geprezen Arsenal-aanvallers in de Premier League ook wel makkelijk werd gemaakt – en zie: Nigel de Jong, 18 jaar, scoorde brutaalweg op (toen nog) Highbury.

Nu heeft Koeman Ajax-verdediger De Ligt (19) onder zijn hoede, zijn clubgenoot Frenkie de Jong (21) en de PSV’ers Bergwijn (21), Rosario (21) en Dumfries (22). Hij tracht een nieuwe pikorde te laten ontstaan, met verdediger Van Dijk als aanvoerder.

Goede sfeer

Ze zeggen graag in koor, coach en aanvoerder en alles wat eromheen loopt, dat ze weer op de goede weg zijn. Gisteren zeiden Koeman en Van Dijk het in verscheidene variaties. De sfeer is weer goed voor de wedstrijd, zoals tot dusverre steeds onder Koeman, in een natuurlijk ook nog betrekkelijk zorgeloos stadium. Maar de tegenstander is er hoe dan ook niet zomaar één, één die uit is op eerherstel ook nog. Koeman, onbewogen: “Het blijft voetbal, elf tegen elf. Ik denk dat dat besef beetje bij beetje terugkeert in Nederland.”

Lees ook:

Welke les bondscoach Ronald Koeman uit het WK heeft getrokken? 'Gesloten spelen'

Oranje begon aan een nieuw interlandseizoen. Bondscoach Koeman blijft streng en realistisch.

De keuze voor Koeman is een volstrekt logische

De KNVB, die Ronald Koeman als bondscoach gaat aanstellen, lijkt de roep om naar het buitenland te kijken niet voluit te beantwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden