COLUMN

Koeman in het veld en Van Basten aan de zijlijn: eindelijk het geluid dat zo lang niet werd gehoord

Henk Hoijtink
 Beeld Maartje Geels
Henk HoijtinkBeeld Maartje Geels

Begin 2010 ging mijn eerste stukje hier over Marco van Basten. Hij was weer uit beeld ­verdwenen, mislukt (vond hij in de eerste plaats zelf) als trainer bij Ajax.

Henk Hoijtink

Ik had heimwee naar hem, sprak de hoop uit dat hij in het nieuwe decennium zou terugkeren. Hij keerde terug en weer lukte het niet, eerst als trainer en later als machteloze spelregelfunctionaris bij de wereldvoetbalbond. In de laatste dagen van 2018 was hij weer eens wat langer in beeld, als hoofdgast bij ‘Studio Voetbal’. Zijn zinnen liepen en vloeiden als altijd. Hij, de beste prater in de Nederlandse voetbalwereld, was helder en scherp.

Van Basten gaf college, zoals ook altijd in de simpelste bewoordingen. “We willen hier allemaal leuk en frivool voetballen. Maar je speelt betaald voetbal om te winnen. Dat is wat je moet verdienen”, zei hij. Eerst veel zien te winnen en dan eens kijken of het leuk kan. “In Nederland draaien we het om”, zei Van Basten.

Niets bijzonders, nee. Maar de tafel hoorde het aan met de mond vol tanden.

Leuk voetbal. Oranje is nog niet leuk genoeg om naar te kijken, zei oud-Ajax-trainer Peter Bosz in november in Voetbal International. Het is in zijn ogen nog te behoudend.

Dat sloeg Ronald Koeman natuurlijk op. In het kerstnummer van het blad zei hij dat Bosz zijn visie mag hebben, dat die opvatting niet de zijne is. Het is naïef, en het levert in de regel weinig prijzen op, zei de bondscoach nog netjes. Bosz won nog nooit iets, kun je ook zeggen.

Kaalste trainersreflex

Voor de digitale VI keek Bosz onlangs de Europa League-finale van 2017 terug. Ajax verloor kansloos, met 2-0, van Manchester United. Hij kon het nog steeds niet anders zien: de tegendoelpunten waren uit het niets gevallen en Ajax had zelf geen kansen kunnen creëren, dat was het probleem. De kaalste trainersreflex: tegendoelpunten komen uit de lucht vallen en als het aanvallend niet lukt, kan dat alleen aan de ­eigen ploeg liggen.

Bosz en Ajax waren die avond volledig afgetroefd door coach José Mourinho, die een simpele tactiek had bedacht om Ajax het spelen onmogelijk te maken. Bosz had niets veranderd. Poëten winnen niet veel titels, zei Mourinho.

Als trainer van Feyenoord had Ronald Koeman al eens fijntjes gelachen na een 6-0 zege op ­Heracles. Dat had onder Bosz met drie verdedigers gespeeld, in De Kuip.

Laatst schatte Louis van Gaal tijdens een lezing voor Ajax-­sponsors de huidige Ajax-trainer Erik ten Hag hoger in dan Bosz. Hij hoefde het niet te zeggen, maar hij zei het. Omdat – mijn interpretatie – hij dit Ajax toch iets evenwichtiger vindt, niet alleen door betere spelers, ook door een minder roekeloze coach.

Het geluid

We gaan een nieuw jaar in. ­Peter Bosz, die bijna twee jaar na de Europa League-finale van 2017 zegt dat hij het weer zo zou aanpakken, gaat aan de slag bij Bayer Leverkusen.

Marco van Basten zit thuis. Hij heeft het niet gevonden, niet als trainer, niet in de spelregels. Dat kun je, psychologiserend, dramatiseren: zo’n grote oud-voetballer, een denker, misschien te veel, misschien kan hij het juist daardoor nergens meer vinden.

Ik wil het luchtiger houden. Ergens in dit aflopende decen­nium schreef Van Basten columns in VI, waarin hij Nederland met zijn Italiaanse spelersachtergrond al tot realiteitszin opriep. Laat hem geregeld aan praattafels aanschuiven, laat hij daarin dan toch iets vinden.

Kom maar op, 2019. Ronald Koeman in het veld en Marco van Basten aan de zijlijn: van alle kanten eindelijk het geluid dat zo lang niet werd gehoord.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. U leest alle columns in zijn dossier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden