Koeling Fukushima I uitgevallen door zware aardbeving

Politiemensen in beschermende kledij houden een moment stilte voor de slachtoffers van de aardbeving op 11 maart, terwijl ze zoeken naar lichamen in Minamisoma in Japan. Beeld REUTERS
Politiemensen in beschermende kledij houden een moment stilte voor de slachtoffers van de aardbeving op 11 maart, terwijl ze zoeken naar lichamen in Minamisoma in Japan.Beeld REUTERS

Een zware aardbeving van 7,1 op de schaal van Richter in Japan heeft vandaag opnieuw voor problemen gezorgd in de toch al zwaar beschadigde kerncentrale Fukushima I. De stroom en daardoor de koeling van drie reactors is uitgevallen, meldt de exploitant Tepco. Na een onderbreking van circa 50 minuten kon Tepco het pompen van koelwater hervatten.

Eerder zei de exploitant dat er geen onregelmatigheden hadden plaatsgevonden door de naschok. 'De watertoevoer bij reactors nummer 1, 2 en 3 is gestopt en de stroomvoorziening naar de drie reactors is uitgevallen', aldus een functionaris. Werknemers in de centrale zijn direct na de beving geëvacueerd. Sinds de beving van 9,0 een maand geleden kampt de centrale met problemen, vooral aan het koelsysteem. Er worden voorbereidingen getroffen om met pompen en met de hulp van de brandweer de reactors te koelen.

Tokio schudde op zijn grondvesten door de aardbeving. De autoriteiten hebben een tsunami-alarm uitgevaardigd. Het epicentrum lag bij Iwaki in de prefectuur Fukushima, aldus het Amerikaanse geologisch instituut USGS. In een meer in de provincie Ibaraki werden vloedgolven van zeker een halve meter gemeten.

De evacuatiezone rond Fukushima I wordt uitgebreid, berichtte het Japanse persbureau Kyodo. Tot nu toe moesten alle mensen die binnen 20 kilometer rond de centrale wonen, het gebied verlaten. Hoe groot de zone nu wordt, is niet duidelijk. Het gaat om plaatsen waar de radioactiviteit de 20 millisievert per jaar overschrijdt.

Milieuorganisatie Greenpeace had al weken om een uitbreiding van de evacuatiezone gevraagd. Ook de internationale nucleaire waakhond IAEA had dat geadviseerd. Ongeveer 78.000 mensen die op minder dan 20 kilometer van de door rampspoed getroffen kerncentrale wonen, werden kort na de nucleaire ramp in maart al geëvacueerd. Ongeveer 62.000 mensen die tussen de 20 en 30 kilometer van Fukushima wonen, hadden al wel het advies gekregen te vertrekken of anders binnenshuis te blijven.

De Japanse regering heeft juist vandaag gemeldt dat de kans dat de situatie verslechtert in de centrale en tot nieuwe lekkage van radioactieve stoffen leidt aanzienlijk kleiner wordt. Een regeringswoordvoerder vergeleek de huidige situatie met die van een of twee weken na de verwoestende aardbeving en tsunami die de kerncentrale ernstige schade toebrachten. De woordvoerder zei niet dat de crisis geheel onder controle is: ¿Uiteraard functioneert de centrale niet normaal. We vragen evacués uit de omgeving daarom weg te blijven, voor het geval de situatie verslechtert.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden