Koele week

Vanochtend om 11.00 uur staat de zon boven de kreeftskeerkring, wat betekent dat de astronomische zomer een aanvang neemt. Dat heuglijke feit wordt echter overschaduwd doordat de drukverdeling zich in een ongunstige richting ontwikkelt. Tussen een hogedrukgebied ten (noord)westen van de Britse eilanden en een omvangrijk lagedrukgebied boven Noord- en NO-Europa gaan noord tot noordwestelijke winden namelijk koele luchtmassa's aanvoeren. Daarin worden geen hogere temperaturen dan 1618 verwacht. Bovendien aanvoer van Noordzeewolken maar weinig of geen neerslag.

Het ziet er naar uit dat deze verlate Schapenscheerderskou zich de hele week handhaaft. Dat betekent voorlopig geen terugkeer van het zomerweer temeer omdat tegen het einde van de week het hogedrukgebied terrein verliest aan een uitdijende IJslanddepressie en een diepe depressie boven het Gos. Die twee lijken een west tot noordwestelijke glijbaan in de hogere luchtlagen op poten te zetten waarmee storingsgebieden tot onze streken kunnen gaan doordringen.

Vandaag droog weer met eerst nog zon maar vooral 's middags wolkenvelden. De wind waait matig uit richtingen tussen west en noordwest en de middagtemperaturen bereiken waarden tussen 17 en 21. De komende nacht trekt een zwak koufront over ons land. De passage kan gepaard gaan met een enkel licht buitje. Aan de achterzijde van het front wordt morgen frissere maar iets drogere lucht aangevoerd. Daarin laat de zon zich nu en dan zien en het blijft vrijwel overal droog. De wind is morgen meest noord tot noordwest en matig van sterkte. Het kwik bereikt waarden rond de 18. Een frontale golf heeft zaterdagnacht in een strook over het midden van het land voor flinke hoeveelheden regen gezorgd. In Lochem viel 24, Apeldoorn 17 en Valkenburg bij Leiden 14.

Overdag trok het front naar het zuidoosten weg. Het bleef nog geruime tijd bewolkt met plaatselijk wat regen. In het zuiden klaarde het 's-middags evenwel op (Vlissingen 6 uren zon) waardoor de temperaturen tot boven de 20 stegen. In Hoensbroek werd 23.3 en op Volkel 22.0 gemeten tegen maximaal 16-18 in het noorden. Gisteren een prachtige heldere dag met veel zon, transparante luchten en aangename temperaturen. Hoensbroek kwam op 23.1, Arcen 22.9, Brummen 21.7, Eindhoven 21.0 en Westdorpe 20.6. Boven de Golf van Mexico is de eerste tropische storm van het seizoen, Arlene, tot ontwikkeling gekomen. Rond Arlene stond windkracht 8 tot 9 met uitschieters tot 120 km/uur. Arlene is een vroegertje. In het algemeen zijn tropische stormen/orkanen in juni klein en zwak. Een tragische uitzondering was Hurricane Audrey, die op 27 juni 1957 Louisiana trof en aan 390 mensen het leven kostte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden