Koele ontvangst voor 'groene Dijksma'

Staatssecretaris krijgt in Tweede Kamer vooralsnog weinig schouderklopjes voor haar natuurplannen

Dat was wennen voor Sharon Dijksma, de staatssecretaris die zich graag een groen imago aanmeet. Gisterenavond werden haar natuurplannen koeltjes ontvangen door de Tweede Kamer. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren zei 'niet onder de indruk' te zijn van het werk van Dijksma. "Ik ben eigenlijk best verdrietig."

De PvdA-staatssecretaris van economische zaken is de afgelopen weken juist geprezen om haar Natuurakkoord, dat ze sloot met provincies en natuurorganisaties. Daarin is vastgelegd dat het Natuurnetwerk Nederland, bestaande uit kleine en grote gebieden, in 2027 is uitgebreid met 80.000 hectare. De provincies leggen dat aan. Zij leunen sterk op rijksgelden. Het akkoord moet er ook voor zorgen dat er straks meer economische activiteiten mogelijk zijn in natuurgebieden. En dat zou op termijn 40.000 banen kunnen opleveren.

Na de presentatie van het Natuurakkoord, twee weken geleden, kreeg Dijksma schouderklopjes uit de natuurwereld. Het betekende een definitief afscheid van het 'afbraakbeleid' van haar voorganger Henk Bleker. De ex-CDA-staatssecretaris wordt vooral herinnerd als iemand die graag bezuinigde op natuur.

In de Kamer hoeft Dijksma die schouderklopjes voorlopig niet te verwachten. Natuurlijk heeft zij meer oog voor natuur dan Bleker, zei D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven, "maar dat is ook niet zo heel moeilijk". Diverse partijen hebben zorgen over het geld dat dit kabinet uittrekt voor het natuurbeleid. Onder Rutte-I is het budget met 70 procent gekort. In het regeerakkoord is afgesproken dat Dijksma er jaarlijks 200 miljoen euro bijkrijgt. Daarmee zijn niet alle bezuinigingen teruggedraaid, maar het geeft Dijksma wel mogelijkheden om nieuwe natuur aan te leggen.

Uit de Miljoenennota bleek dat Dijksma de komende twee jaar 200 miljoen euro moet inleveren. Dat geld moet vanaf 2016 alsnog beschikbaar komen. SP-Kamerlid Eric Smaling zei gisteravond: "Ik maak me zorgen over het tempo van de natuurontwikkeling." Ouwehand: "De bezuinigingen zijn onder dit kabinet deels teruggedraaid, maar het budget is nog steeds dramatisch." Van Veldhoven: "Als je het eerlijke verhaal wil vertellen, moet je toegeven dat het Natuurnetwerk nooit zo groot wordt als oorspronkelijk de bedoeling was."

Volgens het plan zou het totale gebied 725.000 hectare beslaan. Ook met het extra geld van Dijksma wordt het netwerk niet groter dan 680.000 ha. Bovendien is het de vraag of de 'robuuste' en noodzakelijke verbindingszones tussen de gebieden er komen. De provincies lijken niet bereid deze aan te leggen.

De politieke steun komt van haar eigen partij, de PvdA. "We hebben de blik weer vooruit", zei Lutz Jacobi. "De polarisatie in de natuurwereld is verdwenen." Daar zal Dijksma het voorlopig mee moeten doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden