Koel Turks staatsbezoek aan Duitsland: de wederzijdse irritatie tussen Merkel en Erdogan is zichtbaar

Erdogan en Merkel tijdens de persconferentie waar een journalist werd verwijderd. Beeld REUTERS
Erdogan en Merkel tijdens de persconferentie waar een journalist werd verwijderd.Beeld REUTERS

In Duitsland zoekt Turkije’s staatshoofd Erdogan toenadering tot de EU. Het wil nog niet echt vlotten.

Redactie Buitenland

Het is maar de vraag of Angela Merkel en Tayip Erdogan nader tot elkaar zijn gekomen, tijdens het staatsbezoek van Erdogan aan Duitsland. Sinds 2016 zijn de wederzijdse betrekkingen niet bepaald warm. Dat zijn ze na vrijdag nog steeds niet.

Het zal niet bevorderlijk zijn geweest voor het humeur van Erdogan dat hij na aankomst in Duitsland te horen kreeg dat het Europees kampioenschap voetbal in 2024 niet in Turkije, maar in Duitsland plaatsvindt.

Maar ook zijn toenaderingspoging tot Angela Merkel liep niet zoals hij vooraf misschien hoopte. Op een gezamenlijke persconferentie na afloop van het bezoek was de wederzijdse irritatie zichtbaar. Erdogan liet duidelijk merken dat hij vindt dat Duitsland zich laks opstelt in de opsporing en uitlevering van mensen die wat hem betreft tot een terroristische organisatie horen.

Gülen

Merkel op haar beurt zei dat Turkije haar te weinig bewijs geeft om dat te doen. Zij weigert bijvoorbeeld de organisatie van Fethullah Gülen te verbieden. Gülen zit volgens Erdogan achter een mislukte coup in Turkije in 2016.

Merkel noemde nog een pijnpunt: zij wil dat Turkije een aantal Duitse staatsburgers vrijlaat die daar al sinds 2016 in de gevangenis zitten. Erdogan zegt dat hij dat niet kan. Het zijn heikele punten in een land waar meer dan drie miljoen mensen wonen die oorspronkelijk uit Turkije komen.

Merkel heeft ook problemen met de manier waarop Turkije omgaat met de persvrijheid. Dat Erdogan die niet op dezelfde manier als zij respecteert, was voorafgaand aan de persconferentie nog pijnlijk duidelijk geworden.

Can Dundar

Erdogan dreigde niet te verschijnen als de journalist Can Dundar er aanwezig zou zijn. Dundar is een van de mensen waarvan Turkije zou willen dat hij wordt uitgeleverd. De vroegere hoofdredacteur van een grote Turkse krant is tot vijf jaar cel veroordeeld wegens spionage en het onthullen van staatsgeheimen. Hij had geschreven over Turkse wapenleveranties aan Syrië. Dundar bleef weg.

De persconferentie kreeg extra lading doordat een daar wel aanwezige journalist vroeg om vrijheid voor journalisten. Hij werd uit de zaal verwijderd.

De hele middag hadden demonstranten in verschillende delen van Berlijn gedemonstreerd tegen de Turkse leider. Op de grootste demonstratie, aan de Potsdamer Platz, noemden demonstranten Erdogan een fascist en een dictator. Ze hadden protestborden bij zich waarop Erdogan op Hitler leek. Erdogan zelf betichtte Angela Merkel twee jaar geleden nog van nazi-praktijken.

Lees ook:

Gemopper over Duitslands rode loper voor Erdogan

Met nog zeven Duitse journalisten in Turkse cellen zijn niet alle Duitsers verheugd dat Erdogan op bezoek komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden