Koekhappen en vooral veel handen schudden

reportage Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken de provincies. Groningen en Drenthe hadden de primeur.

Het eerste provinciebezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima gisteren aflegden was soms net een Koninginnedag. Er werd op een plaats zelfs 'gekoekhapt' zoals Máxima dat eens zei. En gezongen werd er ook: 'Leve de koning-en-Máxima'.

In het moderne koningschap draait veel om de vraag of er contact met het volk is. Vandaar dat Willem-Alexander, net als zijn moeder Beatrix overigens in 1980, direct na de inhuldiging een provincietoer op poten liet zetten. Groningen en Drenthe beleefden gisteren de primeur en morgen trekt het paar door Gelderland en Utrecht.

Zo presenteerde de nieuwe koning zich voor het eerst sinds de inhuldiging aan het grote publiek. Het was zeker, met dank aan het stralende weer, een succes te noemen. Het begin in de stad Groningen was een beetje stroef. Misschien waren de studenten op het vroege uur nog niet allemaal wakker en speelde het gegeven dat de linkse stad bepaald niet als een monarchistisch bolwerk bekend staat, hierin een rol.

Op het eind van de stadswandeling mochten de koning en koningin het Gulden Boek tekenen dat bij het 900-jarig bestaan van de stad in het leven werd geroepen. Inschrijving in dat boek is de hoogste waardering die de stad Groningen kent. Burgemeester Peter Rehwinkel zei daarna dat het paar die dag nog mooie dingen ging zien, maar dat zij zich zouden realiseren 'dat er niets boven Groningen gaat'. Dat was een beetje grootspraak van Rehwinkel, want Leek, de volgende halte, was beter in vorm.

Net zoals in de andere plaatsen Roden, Dwingeloo, Beilen en Assen was het daar levendiger en enthousiaster. Dat kwam wellicht doordat in die plaatsen de kinderen van de basisscholen vrij hadden gekregen. "Enig om even de koning en koningin te kunnen bekijken", zei een vrouw met twee kinderen. "Zo vaak krijg ik die kans niet."

Kennismaken dus. Willem-Alexander hoeft het land natuurlijk niet meer te leren kennen, maar andersom moet Nederland wel kennismaken met de nieuwe koning. De provincietoer maakte duidelijk dat er ook wat anders te zien is. Waar Beatrix vanaf het midden van de straat glimlachend de mensen toeknikte, daar bewoog Willem-Alexander zich mobieler. Hij loopt van de ene naar de andere kant en schudt handen, heel veel handen. Hij zoekt letterlijk het contact.

Dat opzoeken van gewone mensen zat verweven in de hele dag. Koffiedrinken in Groningen, maar dan met Groningers. Opmerkelijk is de informele bijeenkomst tijdens het middaguur in Roden - in Drenthe - met honderd inwoners afkomstig uit beide provincies. Deze bijeenkomsten zijn er straks ook in de andere provincies.

Zichtbaar was de voortzetting van de lijn die we zagen na de aankondiging van de abdicatie eind januari. De vroegere ingetogenheid en soms pijnlijke ongemakkelijkheid van Willem-Alexander tijdens openbare gelegenheden lijkt te zijn verdwenen. Hij en zijn vrouw vormen het ontspannen middelpunt van heel veel publieke belangstelling en dat is geen enkel probleem meer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden