Koeienvrij leer en biobont kokkerel je zo
Waarom zouden we nog traditioneel leer en bont dragen als we het gewoon zelf kunnen maken? Niet van dieren, maar van mos. Of van een drab van azijn, thee, bacteriën en schimmels.
Stel dat we geen bont meer maken van dieren, maar van planten? Kunstenares Mandy den Elzen onderzoekt of het mogelijk is om mossen en wieren te kweken als plantaardig bont. "Ik doe de materialen in meerdere bakjes en zet ze onder warmtelampen, zodat het gaat groeien. Ieder bakje heeft net een andere samenstelling en ook de temperatuur verschilt. Ik vermoed dat mossen en wieren geschikt zijn als bont, vanwege hun veerkrachtigheid. Al vraag ik me wel af of ze niet te veel water moeten opnemen. Dus misschien moet je straks wel met dit bont even door de regen lopen om het goed te houden", zegt ze lachend.
Eerder al testte Den Elzen of mycelium, een schimmel, geschikt was. Dat bleek niet het geval. "Het werd wel heel pluizig, maar niet flexibel genoeg. Om het in kleding te gebruiken is dat juist wel nodig." Ze deed dat onderzoek samen met de culturele instelling Mediamatic en Universiteit Utrecht.
Het klinkt misschien een beetje vies om van wieren, schimmels en mossen bont te maken. Willen mensen wel rondlopen met een stuk schimmel in de nek? Een kwestie van wennen, denkt Den Elzen. "Is het minder vies dan leren schoenen dragen? Leer is immers gemaakt van een dierenhuid. Ik ben voor onderzoek bij een slachterij geweest en zag daar hoe dieren worden gedood. Ik vond het verschrikkelijk om naar te kijken. Tegelijkertijd keek ik als kunstenaar ook gefascineerd naar het materiaal. Want zo'n dierenhuid, daar kan je prachtige dingen mee maken."
Den Elzen werkt al jaren aan het kweken van bijzonder en plantaardig materiaal. Tijdens haar afstuderen maakte ze bijvoorbeeld een dierenhuid na met yoghurt. "Dat lukte met behulp van aluminiumfolie en warmtelampen. Op de yoghurt ontstonden lange slierten, net zoals haren van dieren. Ze kregen een blauwe kleur. Met een plamuurmes kon ik het bovenste deel van de yoghurt halen en dat had een vergelijkbare structuur als een vacht."
De komende maanden gaat de kunstenares verder onderzoeken hoe je van mossen plantaardig bont kunt maken. En of het bijvoorbeeld flexibel en wasbaar is. "Ik wil ook onderzoeken of je kledingstukken van algen kunt maken. Dat zijn vaak lange slierten, die ik in een grote bak onder water wil laten groeien tot een jas of shirt. Zou het niet mooi zijn als in een museum een jas vanzelf ontstaat door algen? Dat bij ieder bezoek het kledingstuk meer af is."
robert visscher
undefined