Koefnoen heeft les 1 in humor gemist

Een avond vol grappen, satire en amusement. Dat is de zaterdagavond op Nederland 1. Met de comedyserie ’Kinderen geen bezwaar’, Paul de Leeuw, Koefnoen en Jörgen Raymann, zet de zender in op een avondvullend lachsalvo.

Paul de Leeuw is het natuurtalent die je ervan verdenkt dat hij niets voorbereidt. Dat doet hij vast wel, maar het lijkt niet nodig. De Leeuw is extreem ad rem en daarmee in staat om zijn shows ogenschijnlijk uit de losse pols op te voeren.

Zijn enorme ervaring moet eveneens een belangwekkend houvast voor hem zijn. Hoe De Leeuw het ook doet; niemand in Nederland kan een programma maken zoals hij dat kan. Daar werd wel eens een poging toe gedaan ( denk aan Claudia De Breij’s ‘Showboot’ en vergeet het daarna weer), maar zo makkelijk als het er in ’Mooi weer De Leeuw’ uitziet is het beslist niet. Een chaotisch amusementsprogramma maken is een kunst.

Nergens worden show, ongein en ontroering zo soepel tot amusement gebrouwen als bij De Leeuw. Het enige dat je aan kritiek kunt leveren is dat zijn programma’s door de jaren heen niet wezenlijk veranderen en daarom minder verrassen.

Er komen bijvoorbeeld altijd mensen aan bod die ziek, zwak of misselijk zijn. Kinderen en dieren zijn ook vaste prik en het programma – dat zich steevast afspeelt temidden van een livepubliek – bevat minstens één meezinger met gastzanger of zangeres. De rode draad is dat er voortdurend allerlei wensen worden vervuld. Van een kind dat van het nagelbijten af wil tot een wens van een terminaal zieke.

Dat ’weten wat je krijgt’ is in het geval van Mooi weer De Leeuw overigens geen ramp. Daarvoor gebeurt er te veel in de studio en daarvoor is zijn gevatte woordenstroom te avontuurlijk. Tegen een vrouw die wat stevig gebouwd was zei hij zaterdag bijvoorbeeld ,,Dit is Eefje. Nou, zeg maar Eef.” Typisch een Paul de Leeuw-opmerking: bot, maar je weet wie het zegt. Dat je zo’n grap ver van tevoren ziet aankomen kan gaan vervelen, maar daar is een oplossing voor: niet te vaak kijken.

De conclusie is dan ook dat Mooi weer De Leeuw een ontzettend leuk programma is, alleen je hebt er niet altijd zin in.

Dan Koefnoen (AVRO ) waarin Paul Groot en Owen Schumacher met sketches van alles op de hak nemen. Het programma wordt geroemd om de soms meesterlijke persiflages, maar is niet overal even sterk in. Ronduit zwak zelfs is het te vaak uitleggen van de clou.

Nu heb ik niet op de Hogeschool voor Humor gezeten, maar les 1 moet daar toch zijn: leg nooit een grap uit.

Een op zich leuk item over dat geneuzel van allerlei analytici op tv, werd zo in één zin teniet gedaan: ,,Goed, we gaan het volgende week weer zien als we weer gaan ouwehoeren over het oeverloze gezever over voetbal op tv.”

Weg item.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden