KoeienStikstof

Koe kan zonder vergunning de wei in, denken de provincies

Na een dag in de wei zoekt een koe de stal weer op. Voor het weiden van vee in de buurt van natuurgebieden is een vergunning nodig, oordeelde de Raad van State. De gezamenlijke Nederlandse provincies zien dat anders. Beeld ANP
Na een dag in de wei zoekt een koe de stal weer op. Voor het weiden van vee in de buurt van natuurgebieden is een vergunning nodig, oordeelde de Raad van State. De gezamenlijke Nederlandse provincies zien dat anders.Beeld ANP

Voor het weiden van vee hoeven boeren geen vergunning aan te vragen, stellen de Nederlandse provincies. Daarmee gaan ze in tegen de Raad van State.

Voor de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land, stond het vast: het weiden van vee en het bemesten van grond zorgt voor uitstoot van stikstof die de natuur kan schaden. Daarom is dat niet zomaar toegestaan. Een boer die in de nabijheid van een beschermd natuurgebied zijn koeien buiten wil laten lopen, moet daar volgens de Raad van State een vergunning voor aanvragen. De vergunning kan alleen worden verleend als vaststaat dat de koeien in de wei geen negatieve effecten hebben op het nabijgelegen natuurgebied.

Dit onderdeel van het roemruchte ‘stikstofvonnis’ van vorig jaar riep in de agrarische sector en in de politiek wrevel op. De uitspraak zou ertoe kunnen leiden dat er minder koeien buitenlopen, terwijl er al jaren wordt geprobeerd dat aantal juist omhoog te krijgen, vanuit de gedachte dat een koe in de wei ‘natuurlijk’ is en ‘onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse landschap’.

Koeien rennen de wei in na een winter op stal. Beeld ANP
Koeien rennen de wei in na een winter op stal.Beeld ANP

‘Boer heeft sowieso al vergunning voor weiden van vee’

De twaalf Nederlandse provincies – die het loket zijn waar een boer zijn ‘weidevergunning’ zou moeten aanvragen – hebben nu in hun Interprovinciaal Overleg afgesproken dat de boeren geen vergunning nodig hebben. Niet omdat een koe in de wei geen stikstof zou uitstoten, maar omdat het weiden van vee volgens de provincies geen op zichzelf staande activiteit is. Het is te zien als een integraal onderdeel van het houden van vee, waarvoor de boer al een vergunning moet hebben.

De provincies volgen hiermee het standpunt van minister Schouten van Landbouw, die zich weer baseert op het ‘adviescollege stikstofproblematiek’ van oud-minister Johan Remkes. Remkes stelde dat het weiden van vee zelden of nooit negatieve effecten op de natuur heeft, en dat een vergunning daarom niet vereist is.

Milieujurist Valentijn Wösten sprak toen zijn twijfel uit of deze redenering juridisch standhoudt. Nu de provincies zich op datzelfde standpunt stellen, zegt hij: “Uiteraard is dit enkel maar een standpunt. En waarschijnlijk een juridisch onhoudbaar standpunt.”

‘Breed draagvlak voor weiden van koeien’

“Wij merken breed maatschappelijk draagvlak voor het weiden van koeien”, reageert een woordvoerder van het Interprovinciaal Overleg. “De provincies hebben er vertrouwen in dat de aanpak deze juridische toets kan doorstaan.”

Eerder dit jaar voerde Wösten nog een zaak tegen de provincie Overijssel die niet optrad tegen een boer die zonder vergunning zijn koeien weidde. De rechtbank oordeelde dat een vergunning wél is vereist.

Lees ook:

Koe in de wei kan zonder vergunning, adviseert Remkes

Te midden van alle stikstoftumult lijkt er goed nieuws voor boeren: een koe in de wei hoeft tóch geen vergunning.

Vliegvelden stoten te veel stikstof uit, maar minister Schouten treedt nog niet op

Belangrijke Nederlandse vliegvelden produceren meer stikstof dan toegestaan. Minister Schouten geeft hen een halfjaar respijt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden