Kodaira maakt optimaal gebruik van superijs

wk sprint Noa Kodaira (30) is de eerste Japanse wereldkampioene op de sprintvierkamp. Jorien ter Mors kon aardig volgen.

Geen ijsbaan is bij de mondiale schaatselite zo geliefd als de Olympic Oval in Calgary. IJsmeester Mark Messer is in staat de piste in perfecte conditie te brengen, zodat het rijden van een wereldrecord tot de mogelijkheden behoort. Al is de baan in Salt Lake City hoger gelegen (1425 tegen 1105 meter) en is de luchtweerstand daar geringer, toch is het olympische ijs van 1988 favoriet.


Noa Kodaira maakte afgelopen weekeinde tijdens de wereldkampioneschappen sprint volop gebruik van die mogelijkheden. Na drie van de vier afstanden leek Kodaira (30) onbedreigd de eerste Japanse vrouw te worden die zich tot wereldkampioene op de sprintvierkamp kon laten kronen.


Kodaira meldde zich pas laat op de Oval, omdat begin vorige week haar aanwezigheid werd gewenst in het eigen Obihiro, waar ze de sprintnummers op de Aziatische Spelen won. Twee weken geleden was ze al wereldkampioene op de 500 meter geworden.


Met Jorien ter Mors beschikte Nederland over een rijdster die Kodaira de loef had kunnen afsteken. Maar het ontbreekt de dit seizoen met haar gezondheid sukkelende Enschedese aan de noodzakelijke supervorm om tot grootse daden te komen. Dat ze een fraai nationaal record op de 1000 meter schaatste (1.12,53) was al heel wat.


Tijdens het optreden op de olympsche baan van 2018 in Gangneung verloor Ter Mors twee wereldtitels en pikte ze toch nog de derde plaats op de 1000 meter mee. Na een wereldreis over de Stille Oceaan speelden in de aanloop naar Calgary de twijfels op.


De acclimatisering in Canada ging gepaard met gesprekken met langebaancoach Dennis van der Gun en de in Nederland verblijvende shorttrackcoach Jeroen Otter. Over een eventuele wereldtitel repte de toch altijd erg ambitieuze Ter Mors niet. Ze had zich voorgenomen 'mooie races neer te zetten' en 'met een goed gevoel van het ijs te stappen'.


Achter Kodaira, die op de kilometer slechts op de been moest blijven, woedde een gevecht tussen de Amerikaanse Heather Bergsma, de Tsjechische Karolina Erbanova en Ter Mors om de tweede plaats. Op de 500 meter behaalde de Japanse gisteren haar derde afstandszege (36,80).


Ter Mors verloor ondanks een persoonlijk record (37,39) licht op Bergsma en Erbanova. De overige Nederlandse rijdsters moesten genoegen nemen met een bijrol. Twee persoonlijke records ten spijt bezette Sanneke de Neeling na driekwart van het toernooi de zestiende plaats. Anice Das kwam door ziekte niet tot haar beste prestaties (achttiende).


De verrichtingen van de Nederlandse vrouwen op het mondiale sprinttoernooi waren altijd bescheiden geweest. De enige triomf werd in 2004 geboekt door Marianne Timmer, juist degene bij wie Kodaira gedurende twee jaar in Nederland zelfvertrouwen opdeed.


Op de eerste dag had Kodaira al een forse voorsprong opgebouwd. De 36,75 op de 500 meter, eenhonderdste seconde boven het baanrecord van de afwezige Zuid-Koreaanse Sang-hwa Lee, en de 1.12,51 op de 1000 meter, een evenaring van het baanrecord van Bergsma, vormden een uitstekende basis. Kodaira's tegenstandsters hadden geen antwoord.


Op de kilometer bleef Ter Mors met een aanscherping van haar nationale record (de oude toptijd: 1.12,66) in het spoor, maar op de kortste discipline kwam de Nederlandse duidelijk te kort. Ter Mors erkende al halverwege het toernooi dat het wel heel gek moest lopen, wilde Kodaira de titel nog ontgaan.


Daarmee leek ook Bergsma genoegen te nemen. De Amerikaanse, twee weken geleden op het olympisch ijs van 2018 nog superieur winnares van wereldtitels op de 1000 en 1500 meter, miste nu op de kilometer een stimulerende opponente. Het duurwerk bij de Nederlandse coach Jillert Anema heeft mogelijk ook haar messcherpe sprint wat botter gemaakt.


Tevens speelt de absentie van landgenote Brittany Bowe een rol. De tweestrijd met de wereldkampioene van 2015 en 2016 leverde de afgelopen jaren fascinerende races en grensverlegggende prestaties op (een wereldrecord van 1.12,18, dat in Calgary standhield). Als gevolg van een blessure heeft Bowe zich dit seizoen nauwelijks op het ijs laten zien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden