Kockengen zakt elk jaar paar centimeter

Koeien in de polder bij Kockengen. Beeld ANP
Koeien in de polder bij Kockengen.Beeld ANP

Kockengen (in het poldergebied bij de Utrechtse Vecht) zakt elk jaar 1,9 tot 3,7 centimeter. De slappe veenbodem klinkt steeds verder in door ontwateringsmaatregelen en het gewicht van de infrastructuur. Als er niks wordt gedaan loopt het hoogteverschil tussen wegen en woningen steeds verder op, wat schade kan veroorzaken aan huizen, rioleringen en leidingen.

Het college van de gemeente Stichtse Vecht in Utrecht heeft daarom besloten te gaan experimenteren met nieuwe technieken voor wegenbouw, aldus de gemeente vandaag. Samen met het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wordt daarnaast in het komende halfjaar onderzocht wie wat kan of moet doen om de bodemdaling te stoppen.

Kockengen ligt laag in het Utrechtse poldergebied. Het waterschap zorgt voor ontwatering van het veengebied, maar daardoor klinkt de bodem steeds verder in, zo is uit een eerste onderzoek gebleken. Het oppervlaktewater zakt niet met de bodem mee, waardoor steeds eerder wateroverlast ontstaat bij hevige regenval. Door hun gewicht zakken de wegen bovendien sneller dan de woningen, waardoor te veel hoogteverschil ontstaat tussen huizen, sloten en wegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden