Recensie

Kochs holle, slimme zelfhulpgeschenk

Connie Palmen - De zonde van de vrouw Beeld RV
Connie Palmen - De zonde van de vrouwBeeld RV

‘Makkelijk leven’ lijkt een niemendalletje vol feelgoodclichés, maar is het dat ook?

Rob Schouten

Waar moet een boekenweekgeschenk, per definitie bestemd voor veel lezers, minstens aan voldoen? Het moet niet al te dik en redelijk toegankelijk zijn. Vandaar dat de CPNB altijd bij bekende en veelgelezen schrijvers uitkomt. Die hebben immers bewezen dat ze een groot publiek kunnen bereiken. De titel van Herman Kochs boekenweekgeschenk van dit jaar, ‘Makkelijk leven’, speelt als het ware met deze gedachte: je kunt ingewikkeld en exclusief doen, maar je kunt ook eenvoudige oplossingen voor levensproblemen zoeken.

Aan het woord is schrijver Tom Sanders, miljonair geworden door zelfhulpboeken te schrijven. Daar gaat dan ook een groot deel van dit boekje over: hoe moet je goed en aangenaam leven? Het kan zijn dat het een persiflage op Emile Ratelbandachtige theorieën is, maar feit is dat Koch het met de nodige overtuiging brengt: er bestaat een luchtige manier van leven.

Aan het eind vindt de lezer zelfs een elfpuntenplan vol goede raad, zoals: “Vergeef de ander; vergeef jezelf; feliciteer jezelf.” En: “Wacht niet tot het leven begint; denk alles wat in de toekomst ligt zoveel mogelijk weg.”

Tekst loopt door onder afbeelding.

Herman Koch - Makkelijk leven Beeld RV
Herman Koch - Makkelijk levenBeeld RV

Ostentatief

Er zijn de laatste jaren weinig boekenweekgeschenken verschenen die zo direct aan de lezer appelleren: dit is echt ostentatief en opzettelijk een boekje voor de middelmaat. Wat dat betreft speelt het in zekere zin ook weer met het genre ‘boekenweekgeschenk’; je kunt er allerlei metagedachten bij hebben, maar feit blijft dat het vol modale, misschien wel behartigenswaardige maar ook nogal holle tips staat.

Het verhaal zelf heeft weinig om het lijf. Toms saaie schoondochter Hanna komt met een blauw oog langs, haar man Stefan (Toms favoriete zoon) heeft haar geslagen, wat nu? Tom gaat vol begrip met zijn schoondochter praten, maar gaandeweg ontwikkelen zich andere gevoelens en aan het eind is Toms vrouw Julia vertrokken en zijn Stefan en Hanna naar Australië geëmigreerd.

Oftewel: hoe goede bedoelingen verkeerd uitpakken. Maar Tom blijft het licht zien: “Misschien is het dit allemaal wel waard geweest, denk ik vaak. Er zijn dingen gebeurd. Er zijn dingen veranderd. Wanneer ik aan mijn beide zoons denk, hoop ik dat ze allebei op hun manier gelukkig zijn. Ik denk daarbij ook vaak aan de helende werking van de tijd.”

Daverende feelgoodclichés, en misschien maken die ‘Makkelijk leven’ wel tot een niemendalletje, maar dan een niemendalletje dat je op twee manieren kunt lezen: instemmend en vol vertrouwen of, gezien Kochs reputatie, ironisch en als persiflage. Voor elk wat wils, precies wat een boekenweekgeschenk moet hebben. Slim gedaan, dus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden