Koch: Het wordt geen imitatie, dus geen 'Het diner' in het klein

interview | Auteur van het Boekenweekgeschenk 2017

Na dertien mannen en één vrouw (Esther Gerritsen, dit jaar) is het nu weer tijd voor een man om het Boekenweekgeschenk te mogen schrijven. Herman Koch wordt het middelpunt van de Boekenweek 2017, het belangrijkste boekenevenement van het jaar.

Dat maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) gisteren bekend. Het thema van de komende Boekenweek - dit jaar was dat 'Duitsland'- houdt CPNB nog even geheim.

Koch (62) debuteerde met de roman 'Red ons, Maria Montanelli' (1989) en brak als auteur in 2009 door bij het grote publiek met de ook internationaal succesvolle en verfilmde roman 'Het diner'.

Als acteur/komiek was Koch al bekend door zijn aandeel in de satirische VPRO-reeks 'Jiskefet', die hij maakte met Kees Prins en Michiel Romeyn. De meest recente roman van Koch is 'Geachte heer M.' uit 2014.

Nu dus het Boekenweekgeschenk. Geeft dat een bepaalde druk, ondanks dat u een ervaren schrijver bent?

"Nee, een speciale druk voel ik niet. Het is meer dat ik die lengte - het geschenk is zo'n 25.000 woorden - in de gaten moet houden. Ik schrijf wel korte verhalen, maar die zijn dan 8000 woorden, of zo. Iets van deze lengte heb ik nooit eerder gedaan. Maar ik heb er zin in."

Heeft u al enig idee welke kant dat Boekenweekgeschenk opgaat?

"Nee."

Echt niet?

"Nee, echt niet. Ik probeer het zo lang mogelijk uit te stellen. Gelukkig kan dat, ik heb nog een half jaar, ik hoef niet vandaag al dat briljante idee te hebben. Soms denk ik ineens: Ja, ja, ja, dat kán een onderwerp zijn. Om direct daarna te denken: Maar het hóeft niet. Dat is prettig. Je bent vrij. Ik zou er bij wijze van spreken een historische roman van kunnen maken."

Dat laatste meent u niet.

"Oké, vooruit: het enige wat zeker is, is dat het géén historische roman wordt. En ook geen imitatie van mezelf, dus geen 'Het diner' in het klein."

Er zit wel één nadeel aan uw eervolle benoeming.

"O ja?"

Nu moet u naar het Boekenbal.

"Haha. Ja, dat is dan maar zo. En misschien heeft het wel voordelen als je zelf min of meer 'in het middelpunt' staat. Dat ze je dan juist eerder met rust laten. Het is vast een andere beleving dan eindeloos door die gangen van de Stadsschouwburg te moeten dwalen, op zoek naar waar het wél leuk is."

De 82ste Boekenweek begint op zaterdag 25 maart 2017 en duurt tot en met zondag 2 april.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden