Kobani legt de zwakke plek van IS bloot

Een konvooi peshmerga's op weg naar de Turks-Syrische grens Beeld REUTERS
Een konvooi peshmerga's op weg naar de Turks-Syrische grensBeeld REUTERS

Maanden probeert IS nu al om Kobani te veroveren. Vooralsnog zonder succes. Het is de eerste keer sinds de opmars van Islamitische Staat dat een stad zich zo fel verzet tegen de groepering. We vroegen Trouw-buitenlandredacteur Ghassan Dahhan wat de oorzaken en gevolgen zijn van deze omslag.

Wie zijn er nu precies aanwezig in Kobani?
In de eerste plaats de Syrisch-Koerdische beweging YPG. Dat is een kleine beweging, met weinig buitenlandse vrienden, maar met een hoog moreel. Die krijgt nu hulp van Iraaks-Koerdische strijders, de zogeheten peshmerga. Dat is een grotere beweging, met veel wapens en internationale vrienden, maar ook met een lager moreel. De twee verschillende bewegingen hebben in principe weinig met elkaar op, maar het is voor de Syrisch-Koerdische beweging wel prettig dat er versterking met zwaar geschut komt. Vooral die wapens gaan het verschil maken. Ook de Amerikanen leveren wapens en blijven daarnaast bombarderen.


Het lukt IS maar niet om Kobani te veroveren. Waarom is dat zo erg? Het is een blamage. De ambitie van Islamitische Staat is om het hele Midden-Oosten in te nemen, van Marokko tot Indonesië. Dat plan lijkt nu stuk te lopen op een of ander non-descript grensstadje. IS groeide in korte tijd enorm, mede door zijn succes. Na de overname van Mosul in Irak afgelopen zomer is de terreurgroep bijvoorbeeld verdrievoudigd. Kobani legt de zwakke plek bloot. De 'goddelijke strijders' hebben te maken met menselijke problemen. Dit alles is des te pijnlijker voor IS, omdat de Koerdische strijders vanaf het begin zijn weggezet als simpele zielen zonder wapens, waar IS wel even over heen zou walsen. Juist omdat IS Kobani zelf zo nietig heeft gemaakt, is het gezichtsverlies des te groter.

Is dit het begin van het einde voor IS?
Daarvoor is het te vroeg, maar het is wel een omslagpunt. IS heeft veel strijders verloren, ook zeer prominente. Hoe meer strijders IS verliest, des te moeilijker het wordt om nieuwe rekruten aan te trekken. En om het hele Midden-Oosten te veroveren, heb je héél veel strijders nodig.

Wat gaat er nu gebeuren?
De belangrijkste factor in deze oorlog is moreel. IS vindt in Kobani voor het eerst zijn gelijke op het gebied van strijdlust. De Koerdische strijders in Kobani weten van geen wijken, zeker niet nu ze op versterking en extra munitie kunnen rekenen. Militair gezien zou het voor IS het verstandigst zijn om zich terug te trekken, maar politiek kunnen ze zich dat niet permitteren. In Irak proberen IS-strijders het gezichtsverlies te compenseren, door de provincie Anbar verder te veroveren. De vraag is of dat genoeg is om de eer van IS te herstellen. Kobani heeft een te grote symbolische betekenis gekregen.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden