KNZB introduceert eigen zwemdiploma

Kinderen voor hun afzwemmen. Beeld anp
Kinderen voor hun afzwemmen.Beeld anp

De zwembond KNZB heeft vandaag in Den Haag een nieuwe zwemlesmethode geïntroduceerd. Bij dit systeem staat de borstcrawl in plaats van de schoolslag centraal. Naast het diploma van het Nationaal Platform Zwembaden kunnen kinderen straks ook op deze manier een zwemdiploma halen.

De zwembond heeft deze nieuwe methode ontwikkeld omdat er signalen kwamen dat het niet goed ging met de zwemlessen in Nederland. De KNZB is van oordeel dat kinderen met de nieuwe methode veel sneller hun diploma kunnen halen.

Voormalig technisch directeur Jacco Verhaeren is nauw betrokken geweest bij het opzetten van het nieuwe systeem. Verhaeren is daarom voor even teruggekeerd uit Australië, waar hij sinds januari werkzaam is, om bij de introductie aanwezig te zijn.

Verdeelde reacties
Binnen de branche is verdeeld gereageerd op het nieuwe diploma. Het Nationaal Platform Zwembaden zit vooral met de volgorde waarin de zwemslagen worden geleerd. Bij het huidige ABC-zwemdiploma is de volgorde vrij. 'Afhankelijk van wat de kinderen aan kunnen, wordt bepaald welke slagen ze eerst onder de knie krijgen. In hoeverre hun motoriek is ontwikkeld speelt daar een belangrijke rol in', aldus de woordvoerster. Voorheen waren kinderen 7 jaar toen ze met school gingen zwemmen. Nu beginnen de meesten met 4 jaar en kunnen ze de borstcrawl minder lang volhouden.

De Reddingsbrigade is daarentegen positief over het KNZB-diploma. Het belangrijkste vindt de organisatie dat kinderen al vroeg leren zwemmen. Wel moet de nieuwe methode zich nog bewijzen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden