KNVB zwicht voor amateurclubs in conflict over 'beloftenteams' van profclubs

Het hoofdveld van voetbalclub VVSB. De vereniging speelt in de Tweede Divisie. Beeld ANP

Beloftenteams als Jong AZ of Jong Volendam die meespelen in de top van het amateurvoetbal: de KNVB wil graag meer van dat soort teams laten instromen. Maar de amateurverenigingen zijn daar zwaar op tegen. Na druk vanuit het amateurvoetbal bindt de KNVB nu in.

Liefst negentien punten zat er afgelopen seizoen tussen de nummer één en twee van de Tweede Divisie, de hoogste amateurcompetitie in Nederland. Het beloftenteam van AZ, Jong AZ, was oppermachtig, tot ongenoegen van de amateurverenigingen. Want, zo zeggen ze, profs tegen amateurs, dat is gewoon oneerlijk. 

Precies om die reden stond de top van het amateurvoetbal deze week lijnrecht tegenover de KNVB. De bond wilde volgend jaar acht extra beloftenteams laten instromen in het amateurvoetbal, en daar gisteren tijdens een vergadering met amateurverenigingen een besluit over nemen. 

Het geschil kwam op scherp te staan toen maandag zes clubs uit de bollenstreek openlijk in verzet kwamen. Rijnsburgse Boys, Katwijk, FC Lisse, Scheveningen, IJsselmeervogels en VVSB, stuurden gezamenlijk een brandbrief naar de KNVB om hun ontevredenheid te uiten. Ze dreigden zelfs met het vormen van een eigen competitie.

Terug naar de tekentafel

KNVB-voorzitter Dirk-Jan van der Zee nam gisteren de forse kritiek ter harte. In de druk bezochte vergadering werd besloten het plan terug ‘naar de tekentafel’ te sturen en in ieder geval twee jaar uit te stellen.

Er is tijd gekocht en dat is voorlopig een fijne conclusie, zegt Leon Annokkee, voorzitter van FC Lisse. Hij is woordvoerder van het verbond van zes teams dat de brief stuurde. “Dit geeft rust. Nu kunnen we kijken of er een nieuwe start mogelijk is. Want feitelijk is nog helemaal geen beslissing genomen.”

De KNVB kwam met de nieuwe opzet omdat de bond het profvoetbal en het amateurvoetbal aan elkaar wil linken, een opzet die de wereldvoetbalbond Fifa aan de KNVB oplegde. Onder meer door het toevoegen van extra beloftenteams, maar ook door het promotie- en degradatiesysteem voor elke competitie door te voeren. Was het voorheen onmogelijk om te degraderen uit de eerste divisie, nu kunnen ook clubs uit de Tweede Divisie promoveren.

De clubs zijn het met beide punten absoluut niet eens, en dat is nog zacht uitgedrukt. De brief was slechts een uitbarsting van een sluimerend ongenoegen. Spelen tegen beloftenteams leidt niet alleen tot minder inkomsten en wedstrijden in lege stadions, vinden de teams, maar ook tot een loterij: het is altijd maar afwachten met welke spelers een tweede elftal van een profteam het veld in komt. Bovendien willen amateurverenigingen vooral ook amateur blijven. Promotie naar een competitie met bvo’s zien zij vaak niet zitten.

Hoe lang het tekentafelproces gaat duren, is onduidelijk. De KNVB liet in een reactie weten dat ze nog steeds streven naar een situatie die goed is voor zowel de prof- als amateurtak. Annokkee begrijpt dat het moeilijk is met 160 verenigingen om tafel te gaan. “Daarom moeten nu kleine werkgroepen worden gemaakt. Amateurclubs kunnen daar best proactief in zijn. Alles afschuiven op de KNVB is misschien niet de beste manier.”

Scheve situatie

Jong AZ is dan wel gepromoveerd, de andere zeven beloftenteams die afgelopen seizoen meespeelden blijven gewoon actief. Ook daar is nu nog ophef over, omdat in de Derde Divisie zaterdag vijf beloftenteams spelen, en in de Derde Divisie zondag maar één.

Een scheve situatie, en daar werd eveneens over gediscussieerd in de vergadering, vertelt Cees Haasnoot van Quick Boys, een van de twaalf verenigingen die meeschreef aan een manifest waarin beloftenteams de doodsteek van het amateurvoetbal werden genoemd. “Wij hebben de KNVB verteld dat we dat alleen goedkeuren als zij met telkens dezelfde jongens aantreden, en alleen maar uitwedstrijden spelen.”

De competitie-indeling werd gisteren definitief door de KNVB is vastgesteld. Maar de eis van de clubs, een nogal rigoureuze, ligt nu bij de KNVB en is in potentie een nieuw conflict. Want wordt er niet aan voldaan, wat dan? Haasnoot: “Dan gaan we ons opnieuw beraden. Uiteindelijk willen we naar geen beloftenteams bij de amateurs. Punt.” 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden